Nog één dag en dan barst het feest los. Bredase cafés bereiden zich voor door weer en wind om alles op tijd af te krijgen voor alle carnavalsvierders in ut Kielegat.

Het water in de haven in de binnenstad staat hoog, het KNMI heeft code oranje afgekondigd als serieuze waarschuwing voor de storm.

Grijze wolken hangen boven de kleurrijk versierde cafés op de Grote markt. Mannen timmeren multiplexplaten tegen de gevels of sjouwen met houten vloeren. 

De eerste windvlagen gieren tussen opgestapelde bouwmaterialen op de Havermarkt. De sfeer is er niet minder om. Zachtjes is de eerste carnavalsmuziek al op de achtergrond te horen. Roy Hoogmoet, bedrijfsleider van bij De Bruine Pij, hangt de laatste slingers binnen op. "Binnen zijn we nu klaar, maar ik hoop echt dat het weer nog omslaat. Vooral voor de carnavalsvierders."

Twee uur

Buiten bij de Pij staan de contouren van het werk van kunstenaar Rutger Termohlen. Hij heeft door de regen nog niet alles af kunnen maken. Bij Bunker Tattoo is Termohlen aan het werk. "Ik heb nog twee uur werk om het carnavals graffitiwerk af te maken. Dat gaat wel lukken, ik moet de zwarte lijnen nog zetten, maar het moet tussen de storm en regen door."

Even verderop op de Havermarkt heeft Termohlen ook De Suikerkist beschilderd in een Banksy-achtige stijl. Kunst en street art tussen 'bier en leut' door.

Geen invloed

Barman Rik Seelen van de Bommel geeft aan dat de opkomende windstoten geen invloed hebben op het werk.

"Wij beginnen elk jaar op vrijdag pas met de opbouw buiten. We hangen vier grote banners aan de gevel. En dat is morgen goed te doen." Bij Tapasbar De Markt is het "ieder jaar weer stressen om alles op tijd af te krijgen, maar we zijn nog lang niet moe en hebben er zin in", aldus Joost van Boekel. 

Silly Walks

Bij de Beyerd geeft eigenaar Mikel de Jongh aan dat er nog genoeg te doen is voordat het café morgen het 'Theater of silly walks' opent. "We hebben even de wind tegen en lopen twee dagen achter op de buitenplanning." Maar vanaf morgen hangt hoe dan ook de jaarlijkse foto van 4 bij 4 meter aan de gevel.

Nu de nog laatste loodjes met bouwen en de laatste warme koffie. Vrijdag om 20.00 uur begint carnaval.