De zware storm die in de loop van de middag naar verwachting over het land trekt heeft in elk geval zeker gevolgen voor treinreizigers. NS en ProRail passen preventief de dienstregeling aan.

Deze donderdag rijden er daarom in het hele land minder treinen.

"Daardoor ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen", aldus de organisaties. NS raadt reizigers aan om de weerberichten goed in de gaten te houden en de reis kort van te voren te plannen met de reisplanner.

Doordat er minder treinen rijden moeten reizigers rekening houden met langere reistijden, drukte in de trein en extra overstappen.

Schade

"De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden. Ook kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld bovenleidingen of rails doordat rondvliegend afval daarin belandt", licht NS toe op haar website.

ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op te lossen, zoals het wegslepen van gestrande treinen.

Elk half uur

Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. "We kiezen voor deze maatregel op basis van het huidige weerbeeld. Mocht de weersverwachting gunstiger worden, is het helaas niet mogelijk om deze maatregel voor slechts een deel van de dag in te zetten."

Ook automobilisten moeten rekening houden met vertraging, vooral tijdens de avondspits. De ANWB verwacht een zware spits, waarbij de gebruikelijke files langer zullen zijn dan normaal.