Het dodelijk verkeersongeval van dinsdagochtend leidt tot veel vragen. Is de kruising Markendaalseweg-Fellenoordstraat wel veilig, vragen velen zich af. "Als ik weet dat ik daar langs moet fietsen, rij ik vaak om via de andere kant van de stad."

Op de weg zijn nog enkele sporen zichtbaar van het politieonderzoek die niet zijn weggevaagd door de regen. De kruising is alweer in gebruik. Toch wordt er nog even stilgestaan bij het ongeval. Om een van de lantaarnpalen hangt een bloemenkrans en op de grond staat een kaarsje.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. De 45-jarige vrouw fietste tussen twee voertuigen in en is door nog onbekende oorzaak onder een vrachtwagen terecht gekomen, meldt de politie.

De verkeerssituatie rondom het kruispunt zorgt voor veel verwarring, blijkt uit reacties op Facebook en ter plaatse. De dubbele rijbaan voor rechtdoor, waarvan de rechter ook dient om rechtsaf te slaan, komt slechts een paar meter na de kruising samen tot één baan.

Verwarrend

De rijstrook om linksaf te slaan is enkel bedoeld voor lijnbussen en taxi's. Vooraan deze baan is een vak voor fietsers die linksaf willen slaan. Verwarrend, vindt Facebook-gebruiker Tim Cools. "Fietsers en auto’s moeten kriskras door elkaar voorsorteren en oversteken."

Ook Rick Kessels hekelt de verkeerssituatie. Hij noemt het kruispunt 'een hel voor zowel fietsers als auto's'. Hij vindt het 'onduidelijk, onveilig en totaal onoverzichtelijk'.

Onveilig

Bij de kruising twijfelt ook fietsster Ine Goos. Zij steekt over met haar dochtertje in een kinderzitje achterop. Goos ziet geen plek voor fietsers bij die oversteek. "Als ik weet dat ik daar langs moet fietsen, rij ik vaak om via de andere kant van de stad."

Ook meneer Van de Watering die het voetpad oversteekt, vindt het een onveilige plek. "Het is in zoverre gevaarlijk dat er gewoon geen plek is voor fietsers om rechtdoor te gaan. Maar ook als bestuurder, je weet niet wat er voor of achter je gebeurt."

Geen prioriteit

Bij de gemeente staat de kruising niet bovenaan de lijst van gevaarlijke punten. "Die worden namelijk meteen aangepakt", aldus de gemeentewoordvoerder. Of dit kruispunt nader bekeken wordt, is nog niet duidelijk. "Naar aanleiding van een dergelijk ongeval doet de politie altijd onderzoek, waarna we ook als gemeente de uitkomsten tegen het licht houden."

De gemeente noemt het 'verschrikkelijk wat er gisteren is gebeurd'. "Dit is iets wat je hoopt dat nooit zal gebeuren. We leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer en wensen hen veel sterkte toe."