Politiek heeft begrip voor protest taxichauffeurs

Een flink deel van de Bredase politiek erkent dat de gesprekken met taxichauffeurs over een eventuele taxiverordening lang duren. Dat laten zij weten aan BredaVandaag in een reactie op het taxiprotest van afgelopen weekend.

Kritiek is er ook: "De branche moet met één plan komen.'"

Taxichauffeurs protesteerden tegen het in hun ogen slechte taxibeleid van de gemeente Breda. De chauffeurs hekelen de aanpak van illegale taxi's en de manier waarop met het taxivignet rond carnaval en jazz is omgegaan. Dat vignet biedt volgens de chauffeurs onvoldoende waarborg om chauffeurs van buiten de stad te weren. De branche wil een strenge verordening.

Volgens Tim van het Hof (D66) moet de branche het eerst zelf eens worden, dan ziet hij wel wat in een verordening. "Er zijn in het verleden twee plannen geweest: één van Taxicollectief en één van Taxi Gilde. Geen van beide plannen heeft kunnen rekenen op de steun van een meerderheid van de branche zelf. Het zou dus goed zijn als de branche samen met de gemeente tot 1 plan komt waarin een meerderheid zich kan vinden."

Langslepend overleg

Dat de branche klaagt over het langslepende overleg, kan Basile Lemaire (Volkspartij Breda) zich wel voorstellen. "De gesprekken slepen al jaren voort. Ik kan me heel goed voorstellen dat de taxichauffeurs het als onwil vanuit de gemeente ervaren. Misschien is het ook wel onwil, netter gezegd: andere zaken krijgen prioriteit."

Yvonne de Heer-Seveke (Trots/Opa) vindt dat de taxichauffeurs de wethouder zijn werk moeten laten doen. Zij wijst op de wetgeving, waarin staat dat taxivervoer een vrije markt is. "Breda is geen eenmans staatje." Van het Hof vindt de discussie over 'taxi's van buiten' lastig. "Is een taxi uit Oosterhout of Etten-leur ook buiten de stad? Het gaat erom dat taxichauffeurs kwaliteit moeten kunnen leveren en dan is het belangrijk dat je bekend bent met de omgeving."

Helderheid

Henk van der Velde (PvdA) is terughoudend in zijn reactie. "Het gaat er vooral om of er nu helderheid kan komen. Wij begrijpen dat wethouder Adank binnenkort met de chauffeurs om tafel gaat zitten. We zijn benieuwd naar de uitkomst."

Voor Peter Elbertse (CDA) is het niet duidelijk waarom het vignet niet meer voldoet. "Bij de invoering met het carnaval in 2013 waren er lovende reacties vanuit de taxibranche. Misschien is het goed dat de taxibranche daar ook met de gemeenteraad over komt praten. Ze zijn in ieder geval wat onze CDA fractie betreft van harte uitgenodigd."

Geen einddatum

Bas Maes (SP) ziet het protest als een helder signaal. Hij kan zich hun zorgen voorstellen. "Het is altijd goed om in gesprek te blijven met elkaar, daar zit wat mij betreft geen einddatum aan. Wat wel belangrijk is, is dat er vorderingen worden gemaakt. Dit is nu even een stap terug om er zo meteen hopelijk weer twee vooruit te zetten."

Tip de redactie