Burgemeester Paul Depla heeft begrip voor de beslissing om geen gebruik te maken van computers bij het het tellen van de stemmen op 15 maart.

Minister Plasterk besloot dat woensdag naar aanleiding van de kwetsbaarheid van computers en programma's, aangetoond door RTL Nieuws. "Ik begrijp de zorgen", laat Depla via een woordvoerder weten. "Eerlijke verkiezingen zijn het fundament van onze democratie." Hij stelt ook dat Nederland niet naïef moet zijn.

De ban van computers heeft geen gevolgen voor het bekendmaken van de voorlopige uitslag op 15 maart. "Het tellen van de stemmen op de stembureaus en het overbrengen van deze totalen naar het stadskantoor gebeurt in Breda al geheel zonder gebruik van computers", aldus de woordvoerder.

Voor het definitief maken van de uitslag kan het mogelijk wel consequenties hebben. "Dat gebeurt nu op de ochtend na de verkiezingen. Daarbij wordt ook geteld op welke kandidaten is gestemd."

Onregelmatigheden

Normaal gesproken wordt daarbij gebruik gemaakt van een computer, die ook checkt of er geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. "Nu moeten we kijken hoe dit het meest efficiënt gedaan kan worden."

Breda gaat daarover met andere gemeenten en de minister in overleg.