Breda trekt een half miljoen euro uit voor verduurzamen van particuliere woningen. Met dat geld wil Breda de rente die Bredanaars betalen over duurzame investeringen zoals zonnepanelen betalen.

"Op die manier wordt de terugverdientijd nog korter", aldus wethouder Paul de Beer (D66, duurzaamheid). Breda is de eerste gemeente in Nederland die op deze manier een duurzaamheidslening inzet.

Hij zag afgelopen jaar meer dan tienduizend zonnepanelen verschijnen in de gemeente, onder meer op scholen, bij de ZonneWIJde en bij Jeugdland in Ulvenhout. "Maar de particuliere initiatieven bleven achter."

De duurzaamheidslening geldt voor investeringen in opwekking en besparing. "Met deze vijf ton kunnen we voor miljoenen aan investeringen renteloos maken", stelt De Beer. Ambitie is in elk geval 300 huishoudens in de gemeente Breda te stimuleren de eigen woning te verduurzamen.

De gemeente merkt dat particulieren niet alleen financieel een drempel ervaren, maar ook organisatorisch, bijvoorbeeld bij het uitzoeken van de juiste installatie. "Daarom gaan we een samenwerking aan met de Bredase energiecoöperaties, BRES, BredaDuursaam en Anneville. Zij kunnen particulieren op weg helpen."