Niet de juiste man op de juiste plaats. Dat is volgens technisch directeur Hans Smulders van NAC de belangrijkste reden om het contract met Marinus Dijkhuizen op te zeggen.

Een dag na het ontslag van de trainer staat Smulders de pers te woord. De beslissing kwam niet zomaar. "Die is het gevolg van een reeks aan evaluatiemomenten", vertelt hij. Daarin werd steeds duidelijker dat Dijkhuizen moeite had met de jonge groep. "Met deze groep moet je heel erg bezig zijn met het eigen team, minder met de tegenstander."

Na de evaluatie deze week werd duidelijk dat NAC niet met Dijkhuizen verder wilde na afloop van zijn contract. Op basis daarvan werd ook voor dit seizoen de knoop doorgehakt, met oog op de lange termijn.

Smulders geeft aan dat hij ook naar zijn eigen rol heeft gekeken. NAC verving afgelopen zomer vrijwel de gehele selectie. Daardoor ging de gemiddelde leeftijd van boven de 26 naar iets boven de 20. "We kijken naar de lange termijn. Niet alle keuzes zijn even gelukkig uitgevallen."

Betere veldbezetting

Dat de spelers van Manchester City niet brengen wat van ze verwacht wordt, is volgens Smulders niet waar. "We hebben ingezet op een aantal posities, waar ze onze talenten niet in de weg zitten."

Een nieuwe trainer moet zorgen voor een betere veldbezetting. Smulders is niet bang dat het lastig wordt om een nieuwe trainer te vinden, ondanks dat trainers de afgelopen jaren met bosjes sneuvelden. Na Karelse, Gudelj en Maaskant is Dijkhuizen de vierde op rij die voortijdig NAC verlaat. "Er zijn genoeg trainers die het klusje willen klaren."

Namen wil hij niet noemen. "Maar het moet iemand zijn die duidelijkheid geeft aan de jonge groep."