NAC-fansite De Rat twintig jaar online

Fanzine De Rat Online (DROL) bestaat twintig jaar. Dat vierde De Rat afgelopen weekend, naast dat er gewonnen werd van Almere City (3-1). Tijd om eens terug te kijken op twintig jaar DROL met Leon Deckers, een van de drijvende krachten achter de fanzine.

Groot feest dus. Dat valt wel mee, vertelt Decker. "We hebben het niet echt gevierd eigenlijk. Of nou ja, we hebben er geen biertje minder op gedronken na de wedstrijd van afgelopen vrijdag", voegt hij er aan toe.

Als hij terugkijkt op 20 jaar De Rat vindt hij het moeilijk om hoogtepunten en dieptepunten op te noemen. "Kijk sportief gezien zijn er genoeg dieptepunten geweest de afgelopen jaren. Dat weet iedereen", zegt Deckers, refererend aan de degradatie, de reeks aan ontslagen trainers en vele spelerswisselingen. "Als we naar onszelf kijken, kan je wel stellen dat de site nu toch écht eens vernieuwd moet worden. Die dateert uit 2003 en de server moet nog aangezwengeld worden."

Volgens Deckers kan dat nooit lang meer duren. "Een paar jaar geleden was het al bijna rond, maar toen moesten we NAC even redden van de ondergang. Het zou fijn zijn als ze het de komende maanden even rustig houden. Kunnen we de nieuwe site lanceren."

Hoogtepunten dan? "We hebben door de jaren heen elke jubileum wel gevierd en dat zijn hoogtepunten. Verder zijn de journalistieke succes die je behaald natuurlijk wel hetgeen waar je het voor doet." Een van die onderzoeken bracht recentelijk aan het licht dat buscombiregelingen vaak willekeurig worden opgelegd.

Maar waarin is De Rat nu onderscheidend ten opzichte van andere fan-websites? "Ik denk dat wij iets dieper op bepaalde zaken in gaan. We hebben wat meer connecties binnen NAC. Verder vinden wij het helemaal niet belangrijk om gelijk wedstrijdverslagen online te hebben of de wedstrijd live te verslaan. Daar zijn partijen als B-Side Rats en 076Radio ontzettend goed in."

Deckers drinkt liever een biertje voor, tijdens en na de wedstrijd. "Ieder zijn kracht zeg ik altijd, haha."

Tip de redactie