December Tapes brengt Bredase bands bij elkaar

Tien bands uit de regio Breda, een album met daarop een speciaal daarvoor geschreven nummer van elke band en een optreden in Mezz. Dat is December Tapes. De opbrengst gaat naar het Jeugdcultuurfonds Breda. "Maar we hopen dat de bands elkaar ook beter leren kennen."

De broers Joep en Tom Gudde uit Breda zijn de mede-initiatiefnemers van het project. Vol overgave zetten ze zich vanuit hun band There There in voor het project. Om wat moois neer te zetten, maar ook om de muziekscene een impuls te geven. "We hopen dat er een netwerk en een soort clubje ontstaat, zodat we samen dingen doen en naar elkaar komen kijken bij bijzondere optredens", vertelt Joep. Tom vult aan: "Als de scene elkaar leert kennen, maak je elkaar sterker."

Het optreden zondag 11 december in Mezz is het sluitstuk van de tweede editie. De eerste editie van afgelopen jaar zorgde al voor kruisbestuiving. De twee zien bands samenwerken. "En bij onze albumpresentatie waren ook andere bands aanwezig, dat was gaaf", haalt Joep aan.

Tien bands uit de regio Breda die ieder speciaal voor een akoestisch album een nummer hebben geschreven: Tunnelvisie, Awash, There There, Absent Mango, Renseen, Fools Never Differ, Myllie & The Tunes, Windup Space, Aline Hilderink en No More Jack. Het thema is cinema. "Dat is een verschil met vorig jaar. De nummers zijn ook speciaal voor dit album geschreven met dat thema", vertelt Joep. Tom: "Daardoor is het veelzijdiger."

Daarnaast is het album opgenomen in een professionele studio, A-Broad, bij de Faam. Afgelopen jaar mixte Tom het album zelf. Dit jaar ligt de productie volledig in handen van A-Broad. Veel wordt nog steeds zelf gedaan. De vormgeving, gesprekken met sponsoren en de promotie. "We hebben met elke band een interview gedaan. Die video’s worden ook gedeeld."

De bedoeling is dat de Mezz zondag ramvol staat. "Dat zou mooi zijn." Ze zeggen het in de wetenschap dat livemuziek het lastig heeft. Er zijn best plekken om te spelen, zoals de Bruine Pij, de Speeltuin en het Hijgend Hert, weten de muzikanten. "Maar er is zoveel concurrentie op uitgaansgebied", geeft Tom aan. "Mensen willen zich niet snel vastleggen op een bezoek aan een bandje, ze zoeken een feestje. Dat is de mindset."

Met December Tapes willen de organisatoren een positief geluid laten horen. Op allerlei manieren, met het goede doel, maar ook voor de muziekscene. "We proberen te laten zien dat je ook op andere manieren een volle zaal kunt krijgen, met een unieke avond."

Tijdens de albumpresentatie speelt elke band drie nummers. Akoestisch, daarmee afwijkend van het normale materiaal. Ook There There gooit het dus over een andere boeg. "We gaan met vier strijkers het podium op", vertelt Joep. Lachend: "Omdat het kan." Serieus: "Bij filmmuziek horen strijkers, vonden wij." Tom: "We hebben een nummer gebaseerd op de film Inglourious Basterds van Quentin Tarantino. Een scene hebben we van begin tot eind beschreven."

Het wordt een mooie avond. Spannend, dat wel. Tom: "Het is een soort verjaardag. Je vrienden, familie en bekenden komen, en wat andere bandjes. En je kunt het vergelijken met vorig jaar."

December Tapes begint zondag om 20.00 uur in Mezz. Toegang is gratis. De cd kost €10. De opbrengst gaat naar het Jeugdcultuurfonds Breda.

Tip de redactie