D66 pleit voor slimme verkeerslichten

Breda zou verkeerslichten moeten transformeren naar slimme verkeerslichten. Die suggestie doet D66 in vragen aan het college.

Volgens D66-raadslid Ron van Loon past dat bij de ambitie van de stad om zich te profileren als Smart City. "Met die verkeerslichten kunnen we ons op de kaart zetten. Daarnaast kan het voor de Bredanaars zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer."

De slimme verkeerslichten zouden kunnen detecteren hoe druk het op bepaalde wegen in de stad is en weggebruikers daarvan op de hoogte brengen zodat ze een andere route kiezen. "Daardoor ontstaat er minder verkeershinder", verwacht Van Loon.

Het raadslid hoopt op synergie met andere slimme apparaten in de stad, zoals de slimme lantaarnpalen in de Willemstraat, waar de nieuwe LED-lantaarnpalen niet alleen energiezuiniger zijn en voor sfeerverlichting zorgen, maar ook onderdeel zijn van een 'smart grid'.

"Dit gaat de gemeente en andere partijen in de toekomst mogelijk toepassingen opleveren die voetgangers en auto's kunnen adviseren over te nemen routes, rekening houdend met drukte en bereikbare parkeerplaatsen", schrijft Van Loon aan het college.

In de vragen aan het college wijst Van Loon op proeven met slimme verkeerslichten in onder meer Houten. Volgens D66 sluit het ook aan bij het streven naar Smart Mobility.

Tip de redactie