Componist Martijn Rondel en acteur Klemens Patijn uit Breda hebben samen meegewerkt aan het kinderboek 'Arme Rijk' van Bette Westera. Rondel componeerde de muziek voor het luisterboek en Patijn sprak het verhaal in. De twee zaten in hun jeugd samen op de Graaf Engelbrecht.

Martijn Rondel vertelt dat de samenwerking ontstaan is bij een theaterstuk. "Klemens en ik kenden elkaar wel van de middelbare school, maar verloren elkaar daarna jaren uit het oog. Uiteindelijk kwamen we allebei bij een theaterstuk terecht en toen is het balletje gaan rollen."

Voor Rondel was het componeren van een luisterboek een lang gekoesterde droom. "Ik had al eens eerder een klein stukje gecomponeerd voor een boek van Bette maar ik kende haar toen niet." Het theaterstuk waar Rondel en Patijn elkaar weer tegenkwamen, was van Bette Westera.

"Bette vroeg daar aan mij: 'ben jij degene van dat stukje?' We zijn toen gaan praten over dit boek en ook de uitgeverij ging in zee. Mijn wens werd vervuld."

Het voorleesboek 'Arme Rijk' gaat over een jongen, Rijk, die met zijn zieke moeder in een eenvoudig huisje langs de dijk woont. Zijn moeder wil de wereld niet verlaten zolang haar zoon deze nog niet kent. Daarom moedigt ze hem aan om de wijde wereld in te gaan. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandels en online.

De inspiratie voor de muziek haalde Rondel uit de teksten in het boek, maar ook uit een bekend kinderliedje. "Toen ik de tekst kreeg, heb ik die allereerst goed op me in laten werken. Die tekst werd een deel van mijn inspiratie, maar ook het liedje 'In Holland staat een huis'." Het deuntje van dit liedje past volgens Rondel goed bij het verhaal.