De 188e verjaardag van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) - Dies Natalis- wordt dit jaar niet gevierd met een parade door de stad. Het is voor het tweede jaar op rij dat de parade achterwege blijft vanwege veiligheidsredenen.

In plaats van een parade houden de militairen een sportdag. "Met alles wat op dit moment in de wereld aan de gang is, vinden wij het niet verantwoord om met zo’n grote groep door de stad te gaan paraderen", vertelt Gilbert Stout, voorlichter KMA.

Voorgaande jaren waren de militairen in opleiding wel duidelijk zichtbaar in de stad. Bij de viering van de 180e verjaardag in 2009 werd zelfs door de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm defilé afgenomen op de Grote Markt.

Als vervanging is er een sportdag voor de studenten. De sportdag is bedoeld om de samenhorigheid tussen de kadetten sterker te maken. "Als klas moeten ze proberen te winnen. Spelenderwijs leren wij hen ook dingen voor in de praktijk."

De cadetten sportten tot twaalf uur, gevolgd door een lunch. "Daarna is het nog een kwestie van opruimen en dan hebben onze cadetten weekend."