De uitnodiging voor de World Freestyle Basket Challenge plofte een tijdje terug in zijn Facebook inbox. Dus gaat Raemy Abdelsalam (artiestennaam Reemz) uit Breda naar Shenzen in China.

Hij vertelt het alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, maar dat is het natuurlijk niet. De 25-jarige freestyle basketballer Raemy, opgegroeid in Etten-Leur en tegenwoordig woonachtig in Breda, is een van de 108 uitgenodigde baltovenaars. Twintig van hen komen uit Europa en de Bredanaar is de enige Nederlander.

Raemy is nog net niet met een bal geboren, maar het scheelt niet veel. "Vanaf mijn achtste of negende ben ik aan het basketballen. Altijd aan het dribbelen. Ik wilde de beste dribbelaar van Nederland worden en in de eredivisie spelen."

Dat laatste lukte hem. Als oudste junior draaide hij een jaar mee met Giants U18 uit Bergen op Zoom. De 1.70 meter basketballer benutte zijn behendigheid met de bal echter meer buiten het veld. "Lekker chillen met vrienden. Basketballen is positief en sociaal", lacht hij.

Concentratieproblemen

Het duurde even voordat de in Roosendaal geboren Raemy zijn draai had gevonden. Tijdens zijn middelbare schooltijd overleed zijn broer. Daarna had hij moeite met concentratieproblemen en wisselde hij de ene school met de andere.

Met Freestylen en het vertellen van zijn verhaal inspireert én vermaakt hij anderen. "Van winkelopeningen, of bij workshops tot het vermaken van Koning Willem Alexander tijdens de Koningsvaart en laatst nog bij een sessie met startende ondernemers." Hij leeft inmiddels van de bal. "Ik hou ervan om creatief te zijn met een bal. Freestylen is voor mij een uitlaatklep. Je kunt niemand anders de schuld geven van iets dat niet lukt, je bent zelf met de bal. En die zegt niets terug."

Stijl

Maar wat houdt Freestylen in? "Wat ik doe laat zich vergelijken met breakdancen met een bal", zegt hij terwijl hij een filmpje toont op zijn telefoon. Begeleid door vette beats zie je Raemy door de lucht vliegen, springend over andere basketballers of glijdend over de bal of met de bal.

In Shenzen nemen 108 freestyle basketballers het 3 en 4 december tegen elkaar op in 1 tegen 1 freestyle basketbal battles. Na een poulefase gaan de winnaars door naar de top 16, top 8 en uiteindelijk naar de finale. Wat gaat hij in China bereiken? "In mijn stijl ben ik uniek, maar of ik win, dat hangt ook van de jury af. Ik maak een goede kans denk ik."