Bij een intensieve actie tegen overlast van drugsgebruikers en handelaren in het Valkenberg zijn maandag en dinsdag in totaal dertien personen aangehouden. Bij de actie werd een drugshond ingezet.

De actie was een initiatief van de gemeente, beveiligingsdiensten en politie. Om de dealers, loopjongens en gebruikers aan te pakken werd de drugshond ingezet. In samenwerking met het cameratoezicht werden mensen gecontroleerd. Bikers spraken de personen aan terwijl de hond de mensen besnuffelde.

Op het moment dat de hond drugs rook, gaf hij dat aan aan zijn begeleider door te gaan zitten. "De hond blaft en bijt niet maar doet stil zijn werk. Hij had er, van de 29 mensen die gecontroleerd waren, elf mensen uitgepikt die mee moesten naar het bureau", aldus de politie in een persbericht woensdagmorgen.

Deze elf mensen hadden drugs bij zich en aan het bureau werd bekeken hoeveel. In zes gevallen bleek dat een gebruikershoeveelheid te zijn. De drugs zijn in beslag genomen maar de mensen worden niet strafrechtelijk vervolgd gezien de geringe hoeveelheid.

Proces-verbaal

De andere vijf mensen hebben een proces-verbaal gekregen voor bezit van drugs en een twaalfuursverbod voor het park voor het feit dat ze openlijk drugs gebruikten. Twee andere personen bleken geen drugs bij zich te hebben maar nog wel een straf open te hebben staan.

De afgelopen weken waren er al gerichte acties van politie en gemeente in en rondom het park om de overlast van drugs tegen te gaan. De overlast bezorgde omwonenden en parkgebruikers een onveilig gevoel. Daarop werd eerder al besloten camera's op te hangen en is een beveiligingsbedrijf ingezet om te surveilleren. "De politie levert een bijdrage om de dealers, koeriers en gebruikers aan te pakken die voor de overlast zorgen in het park."

De politie kondigt aan dat ook de komende tijd intensief gecontroleerd wordt in het park met als doel een veilig park te krijgen voor iedereen. "Mocht blijken dat de overlast ergens anders opduikt zal het werkgebied uitgebreid worden om daar een intensieve aanpak te creëren."