Breda wacht de resultaten van het RIVM-onderzoek naar rubbergranulaat in kunstgras af. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Breda weten.

"Het bericht van de NOS is geen reden om eerder met een reactie te komen", aldus de woordvoerder. De NOS berichtte zondag dat een flink deel van de rubberkorrels hogere concentraties schadelijke stoffen zouden bevatten dan toegestaan. Dat zou blijken uit een onderzoek dat de bandenbranchevereniging VACO heeft gedaan. Bij 58 van de 60 onderzochte velden zouden hoge concentraties kankerverwekkende stoffen zitten.

De eerste resultaten van het RIVM-onderzoek komen eind 2016 beschikbaar. "Er moet dan een duidelijker beeld zijn van de belangrijkste chemische stoffen in rubbergranulaat in Nederland en inzicht geven in mogelijke gezondheidseffecten van rubbergranulaat op kunstgras", aldus het RIVM op haar website. "Het is dus geen volledige risicobeoordeling, dat is in het gestelde tijdsbestek niet mogelijk."

Het onderzoek kwam naar aanleiding van een uitzending van Zembla, dat de mogelijke schadelijke gevolgen van het rubbergranulaat aan de orde bracht. Daarop liet de gemeente weten ook Bredase velden aan te bieden voor onderzoek. Het is niet bekend of bij het onderzoek van VACO Bredase velden onderzocht zijn.