De Bredase Amal Souiki (18) heeft met haar gedicht 'Je vertelde me wat ik moest doen’ de El Hizjra literatuurprijs 2016 gewonnen. Ze deed dat onder het pseudoniem Nadzieja Rynek. Schrijven is iets wat zij al haar hele leven doet. "Ik schrijf gewoon heel erg graag."

De El Hizjra literatuurprijs werd zaterdag uitgereikt tijdens de Nacht van de Arabische literatuur in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. De prijs werd eerder gewonnen door onder meer Abdelkader Benali, Mohammed Benzakoud, Mustafa Stitou en Hassan Bahara.

Souiki studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor behaalde ze haar middelbare schooldiploma aan het Newmancollege. In haar tijd daar schreef Amal voor de schoolkrant. Ze deed vaak interviews en hoste zelfs een keer een talkshow.

Toch blijft schrijven voor haar een hobby. "Ik studeer nu psychobiologie, dat is totaal iets anders. Ik hoef ook niet per se een groot publiek te bereiken." Wat Amal vooral wil, is het publiek dat ze bereikt, na laten denken over haar gedichten en verhalen. "Ik wil het einde open laten zodat mensen hun eigen fantasie gebruiken."

Inspiratie

De inspiratie voor het winnende gedicht komt uit een boek wat ze een half jaar geleden van een vriendin kreeg. "Pas toen ik het gedicht al geschreven had, besefte ik dat dit boek mijn inspiratie is geweest." Amal vertelt dat haar gedicht gaat over een kind dat beschrijft wat hij ziet. Aan het begin van het gedicht lijkt het kind een jongetje, maar dat wordt steeds onduidelijker.

Amal gebruikte voor de inzending van haar gedicht een pseudoniem. "Er waren twee categorieën, proza en poëzie. Voor proza had ik al een verhaal met mijn eigen naam ingestuurd en ik wist niet of ik twee dingen in mocht sturen. Het is niet zo dat ik niet wilde dat mijn naam bekend werd." Beide verhalen die ze heeft ingestuurd, komen in een verhalenbundel van alle genomineerde schrijvers.