De ZonneWIJde met 7000 zonnepanelen aan de rand van Steenakker heeft de eerste elektriciteit geleverd aan het net. Kort voor het weekend werd het eerst deel aangesloten.

"De panelen worden fasegewijs aangesloten", geeft Johan Janse van de ZonneWIJde aan. "Eind van deze week is alles aangesloten." Vanaf dat moment levert het grootste door particulieren gefinancierde veld met zonnepanelen gemiddeld 1,6 Gigawattuur per jaar.

De ingebruikname van het veld liet wat langer op zich wachten dan gepland. Na de eerste bouwperikelen in augustus, werd de aanleg vertraagd. "De ondergrond was niet overal even stabiel, dat vergde wat extra grondwerkzaamheden."

De investeerders in de ZonneWIJde kunnen zelf via hun eigen account zien hoeveel stroom hun deel levert. Wellicht dat er langs het veld nog een paneel komt te staan waarop de energielevering aan het net te volgen is, geeft Janse aan.

De ZonneWIJde wordt in 2017 officieel in gebruik genomen. Over aandacht heeft het veld niet te klagen. Eerder deze maand was het te zien in een reportage over crowdfunding in het Achtuur Journaal.