Heel Nederland hoort de Glazen Huis-dj's van 3FM tussen 18 en 24 december vertellen over hun zeven dagen durende sapkuur. Soms verrassend, soms verrassend vies. Maar wat is het geheim van een goed sapje en een sapkuur? Op bezoek bij de deskundigen van sapbar Sappig Breda.

Anouk van den Brink en Lieke Gerards mogen sapkundig genoemd worden. Op sommige dagen mixen ze enkele honderden sapjes. In hun sapbar aan het Stationsplein staan de gereedschappen voor sapjes en smoothies, een slowjuicer en een blender.

"Een sapje moet lekker zijn en er lekker uitzien", vertelt Lieke, terwijl de slowjuicer grommend zijn werk doet. Dat lekkere uiterlijk lijkt simpel, maar dat is net niet altijd. "Wij hadden een sapje met onder meer spinazie en bosbessen. Groen en rood, dat werd zwart. Dat krijg je dus niet verkocht, terwijl het wel heel lekker was."

Voor de Glazen Huis-sapjes lijkt dat geen probleem. En ook smaak niet. De dj's lijken de bekers sap soms niet weg te krijgen. "De vieste van afgelopen jaar? Dat was er eentje met het vocht van een pot augurken er door", vertelt Anouk, terwijl haar gezicht boekdelen spreekt. "Verder zat daar bietensap, spinazie, spruitjes, limoen en avocado in."

Lekker lijkt anders. Hoe zouden zij het doen? De sapjes moeten er dus lekker uitzien, da's één. Lieke: "Vandaar dat onze sapjes felle kleuren hebben, zoals de Energy, met wortel, gember, ananas en appel."

Om het helemaal uit te werken hebben de sapsters voor drie dagen een voorbeeldmenu samengesteld. "Je begint met een shotje, daarnaast heb je drie grote sapjes en twee tussendoortjes, waarvan er een een smoothie is als toetje."

In zo'n sapkuur moet je ook zorgen voor voldoende voedingsstoffen binnen "Vandaar dat we groente en fruit combineren, zodat het een goed vullend sapje is", vertelt Anouk. Die mix is bewust. "In fruit zitten veel suikers. Gebruik je alleen fruit, dan stijgt je suikerspiegel heel snel." Lieke: "Door fruit met groente te combineren breng je dat effect terug."

Zo heeft elk ingrediënt een functie. Ook gember. "Dat zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen goed worden opgenomen", onthult Lieke de gedachte achter een gembershotje. "En appel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je spijsvertering beter werkt." Weer wat geleerd.

Intussen komt de Energy op tafel, in de driedaagse kuur - want dat is het - het ontbijtje tijdens een van de drie dagen. Een oranje drankje met de structuur van sinaasappelsap en een best zoete smaak. Beiden: "Door de wortel." En die structuur: "Dat komt door de slowjuicer. Dat is ook het verschil met een smoothie. Daar voeg je bijvoorbeeld yoghurt aan toe, anders wordt ie te dik. Bij de slowjuicer hoeft dat niet."

Anouk en Lieke zijn benieuwd naar de creaties van de sapmakers voor 3FM. "We gaan tijdens het Glazen Huis in elk geval elke dag een sapje uit het huis namaken, dat mensen dan bij ons kunnen komen proeven."

Zelf ervaren wat de DJ's meemaken?

Doe mee aan Serious Sap voor Serious Request. Sappig Breda biedt de bedachte driedaagse sapkuur aan. Voor 25 euro per dag heb je drie sapjes, twee tussendoortjes en een shotje. Na aftrek van de kosten gaat €17,50 hiervan naar Serious Request. Er is plek voor tien deelnemers. Op BredaVandaag doen we verslag van de 'Serious Sappers'.

Meld je aan door een mail te sturen naar info@sappigbreda.nl en vermeld waarom je mee wilt doen. Aanmelden kan tot 9 december.