Breda wil een vergunningplicht voor autoverhuurders invoeren. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Breda. De gemeente trekt hierin samen op met Tilburg en Roosendaal.

Met deze maatregel willen de gemeenten het criminelen lastiger maken om met gehuurde auto's drugstransporten en drugsgerelateerde criminele activiteiten uit te voeren. Breda onderzoekt op dit moment hoe dit binnen eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan organiseren. De eerste stap daarin is de gemeenteraad te vragen de APV aan te passen. "Op dit moment kent onze APV de regeling woon- en leefklimaat: een specifieke aanpak voor onder andere horeca in bepaalde aangewezen gebieden, en voor smart-, en belshops."

Breda onderzoekt nu of een nieuwe benadering meer flexibiliteit biedt. "Als de raad daarmee instemt is de volgende stap te onderbouwen voor welke branche dit toegepast kan worden, met bijvoorbeeld een vergunningensysteem."

"Als we de criminele industrietak in het zuiden echt willen aanpakken, moeten we ons ook richten op elektriciens in wietplantages en autoverhuurbedrijven", gaf burgemeester Depla eerder tegenover NRC aan. "Daar moeten de alarmbellen afgaan bij verdachte omstandigheden, zoals iemand die alles cash betaalt."

Het vergunningstelsel zou gekoppeld moeten worden aan het keurmerk van de Bovag, geeft de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer aan in de avondkrant. Een politiewoordvoerder stelt aan dat er in de regio tientallen autoverhuurbedrijven actief zijn, waarvan een flink deel niet als zodanig geregistreerd staat.

In Tilburg zou het vergunningstelsel per 1 januari moeten ingaan. Een streefdatum voor Breda is nog niet bekend.