De politie is bezig met samenstellen van een database met daarin de locaties van particuliere beveiligingscamera’s. Via verschillende social media verspreiden politieteams een oproep.

Afgelopen week kondigde de Opsporing Verzocht en Bureau Brabant de actie aan. "Sinds de eerste oproep zijn er meer dan 2200 nieuwe camera's in het systeem opgenomen", geeft een woordvoerder van de politie aan.

"Denk aan camera's bij benzinestations of bij mensen thuis die een stukje openbare weg meepikken", aldus de woordvoerder. Particuliere beveiligingscamera's mogen niet op de openbare weg gericht worden. "Het is niet de bedoeling dat je je overburen gaat filmen."

Het bekijken van camerabeelden is inmiddels standaard na een misdrijf. Door de camera's in een databank op te nemen kan snel een scan gemaakt worden wie in de buurt een camera heeft hangen, aldus de politie. Vervolgens kunnen agenten de beelden ophalen om te kijken of de dader er op staat. "Jouw camera beveiligt dan niet alleen jouw bezit, maar helpt tegelijkertijd je buurt veiliger te maken", aldus de oproep op Facebook.

De camera’s kunnen gemeld worden via www.politie.nl/cib