Belcrum wil behoud van het Backer en Ruebgebouw

Het Backer en Ruebgebouw moet behouden blijven voor de wijk. Dat is de belangrijkste conclusie van deelnemers aan een workshop over de ontwikkeling van het terrein rond het gebouw.

Bij de bijeenkomst eerder deze week waren 22 bewoners uit de wijk Belcrum aanwezig, onder wie leden van de wijkraad, Belcrum 500 en het gemeenschapshuis. Doel van de bijeenkomst, die gehouden werd in samenwerking met projectontwikkelaar Schonck, Schul & Compagnie was om beeld te krijgen én te gaan geven van wat er met het gebouw en terrein moet.

"Het was een heel leerzame avond", concludeert Patrick Schrauwen, een van de organisatoren. Het pand hoort volgens de aanwezigen bij het industrieel erfgoed van Breda.

​Centrumfunctie

"Met behoud van het industriële karakter van de oude fabriekshallen zien de bewoners de terreinen in de toekomst als een centrumfunctie in de wijk Belcrum", schrijft Schrauwen. Bewoners en ondernemers moeten elkaar daar kunnen ontmoeten, maar ook kunnen recreëren, wonen en ondernemen.

"Een idee als de Markthallen met meer ruimte voor bedrijvigheid, winkels, wonen en recreatie." Ook wonen werd door de aanwezigen als een reële optie gezien in de vorm van een ruim opgezet en groen woongebied als verlenging van de Belcrum. "De Speelhuislaan gaat hierin als verbinding tussen beide gebieden een belangrijke rol spelen", stelden de bewoners.

Zorgen

Schrauwen en mede-organisator Martien Kuipers spraken nogmaals hun zorg uit over het pand. "Want een sloopvergunning voor het pand van Backer & Rueb is al afgegeven door gemeente Breda. Daarnaast vergt het pand dringend onderhoud."

De bewoners vrezen dat het pand straks zomaar is verdwenen. "Iets wat we écht niet willen." De groep roept toekomstige eigenaren op de bewoners mee te laten denken.

Tip de redactie