Het bedriegertje, de koning, het hoefijzer en de wethouder (foto's)

Het moment was niet echt passend bij het doel van de fontein op het Kasteelplein. Verkoeling brengen was niet echt nodig op deze winderige herfstmiddag, waar het water ook al van boven kwam.

Toch is het brengen van verkoeling wel het belangrijkste doel van deze fontein, die op de hoek van het Kasteelplein een plek heeft gekregen. Het bedriegertje, zoals de in de grond verstopte fontein wordt genoemd, spuit geheel willekeurig hoge of lage stralen van gefilterd water dat telkens hergebruikt wordt en waar nodig aangevuld met drinkwater. Zwemwaterkwaliteit moet het zijn.

Twee bankjes, eveneens in de vorm van een hoefijzer, moeten tijdens warme dagen een koele zitplaats bieden aan binnenstadsbezoekers en -bewoners. De waterstralen die uit de grond komen zijn dan vooral vermaak, om lekker tussendoor te rennen of in te gaan staan. Dat laatste kan ook in de herfst, bewees een aantal jochies. Die trokken zich niks aan van wind en kou en liepen vrolijk dwars door de fontein.

De fontein ligt in de vorm van een hoefijzer, daarmee verwijzend naar de Koninklijke stallen die ooit aan de rand van het Kasteelplein lagen en naar het beeld van Koning Willem III die met zijn paard op een sokkel staat op het plein. "Die stallen lagen waren nu het minst mooie gebouw van Breda staat", vertelde Henk Mannaert, die het waarom van de hoefijzers verklaarde. Die overigens in verschillend formaat vanaf Willem II tot aan de fontein in een spoor liggen.

Wethouder Paul de Beer opende de fontein. Hij wees op het belang van maatregelen die verkoeling moeten brengen, zoals bijvoorbeeld de groene gevel van parkeergarage de Barones. Ook hij wist een link tussen de fontein en Willem III. "Mijn opa heeft in 1921 de sokkel van dat beeld gemetseld."

Bekijk meer foto's van het bedriegertje.

Tip de redactie