Cursus tonpraten toch door in nieuwe opzet

De cursus tonpraten krijgt dit jaar toch nog een kans door middel van een aangepaste invulling. De organisatie blies de cursus eerder af vanwege te weinig deelnemers. Teleurgestelde reacties volgden en daarom werd besloten toch verder te gaan in een andere vorm.

Begin november volgde de mededeling dat de cursus tonpraten dit jaar niet door zou gaan. De boodschap was dat ondanks het feit dat de cursus al 10 jaar wordt aangeboden, er toch te weinig deelnemers waren. "We moeten zo reëel zijn te erkennen, dat de cursus tonpraten geen doel op zich is. Op zo'n moment is afblazen de enige optie", schreef Frans Schoester namens de organisatie van 'De Grôtste Mââuwert.'

"We kregen na aanleiding van dit bericht vooral veel teleurgestelde reacties", vertelt Schoester. "Daarom bieden we nu een gecomprimeerde vorm aan." Schoester kreeg te horen dat de ervaren tonpraters te weinig aan bod kwamen in de cursus. Daarom is de invulling van de cursus wat anders ingestoken. "Nu komen zowel de nieuwkomers als de gevestigde namen aan bod."

Iedereen krijgt huiswerk om alvast voor te bereiden op de eerste cursusavond. Nieuwkomers kunnen ervaren hoe het is om voor publiek je buut te presenteren. De meer gevorderden worden volgens de organisator geholpen met de tekst.

Grappen

"De tekst van hen zal zeker nog niet af zijn. Een goed moment om in kleine kring te zien hoe je grappen landen. De tekst kan met hulp van onze cursusleider verder worden aangescherpt. Ook is er begeleiding bij de verdere uiterlijke vormgeving."

Schoester zegt met acht deelnemers tevreden te zijn. Wanneer dit aantal voor de twee cursusavonden niet behaald wordt, zegt hij alsnog de stekker uit de cursus te trekken. "Maar dat zou ik heel jammer vinden. De cursus bestaat om nieuwe tonpraat-talenten op te leiden en om het enthousiasme rondom tonpraten op te wekken. Daarnaast is het een leuk moment om inspiratie op te doen. Het is echt een samenwerking", is Schoester van mening.

Cursusavonden

De cursusavonden zijn donderdag 22 december en woensdag 11 januari 2017. Op zondag 19 februari is de verkiezingsmiddag waar tonpraters kans kunnen maken op de titel 'De Grôtste Mââuwert'. Cursisten zijn niet verplicht om hier aan mee te doen.

Tip de redactie