Binnenstadsbezoekers Breda getrackt met 'geheime' wifisensoren

De gemeente Breda gaat bezoekers van de Bredase binnenstad volgen met wifisensoren. Daarvoor worden op zestig plaatsen in de binnenstad wifisensoren ophangen.

Bezoekers worden daar niet voor gewaarschuwd. Dat lijkt in strijd met het standpunt van Auroriteit Persoonsgegevens.

De sensoren moeten in beeld brengen hoeveel bezoekers er in de binnenstad zijn en welke looproutes zij gebruiken. "Op basis van deze informatie kan de gemeente gericht verbeteringen doorvoeren om de binnenstad aantrekkelijker te maken", aldus de gemeente.

De concrete invulling en planning van de toepassingen werkt de gemeente de komende tijd verder uit. De privacy van de binnenstadbezoekers is volgens de gemeente gewaarborgd daar de data wordt geanonimiseerd. "De data zijn dus niet terug te leiden naar een persoon. Dit is in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens", stelt een woordvoerder van de gemeente.

Anonimiseren moet sowieso

Volgens de woordvoerder gaat de gemeente binnenstadsbezoekers niet waarschuwen dat ze gevolgd worden. Dat zou niet nodig zijn omdat de data geheel wordt geanonimiseerd. Lysette Rutgers, woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bestrijdt dat. "Anonimiseren moet sowieso. Het is niet zo dat je daarna niet meer hoeft te informeren, het is én én."

Volgens Rutgers moet Breda duidelijk maken wat er gevolgd wordt, waarom ze gevolgd worden en in welk gebied. Dat kan met een bord. "Net als bij cameratoezicht moeten mensen weten dat ze gevolgd worden. Alleen de mededeling 'u wordt getrackt' is niet voldoende. Mensen moeten vooraf weten dat ze gevolgd worden zodat ze actie kunnen ondernemen." AP stuurde afgelopen zomer een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten over de mores rond wifitracking. 

Op zestig plaatsen wifisensoren

In Breda moeten de komende periode op zestig plaatsen in de binnenstad wifisensoren komen. Een deel daarvan komt te hangen aan gemeentelijke eigendommen, voor het andere deel worden pandeigenaren in de binnenstad om toestemming gevraagd.

Volgens wethouder Boaz Adank zijn de sensoren essentieel voor de ontwikkeling van Breda als 'smart city' ‘waar slimme mensen en slimme technologieën de kwaliteit van leven en ondernemen versterken'. "Zonder de juiste technologieën, geen smart city", geeft Adank aan.

De data afkomstig van de sensoren kan ook gebruikt worden voor de aansturing van slimme verlichting zoals in de Willemstraat, die uitgebreid zou moeten worden naar andere delen van de binnenstad. "Ook wordt gedacht aan digitale bewegwijzering en slimme gladheidsbestrijding."

Tip de redactie