De Gemeente Breda houdt woensdag 16 november een informatiebijeenkomst voor omwonenden van het Ceresplein over de plaatsing van een zendmast in de wijk. Aanleiding zijn de zorgen van buurtbewoners.

"Wij als buurt voelen ons om de tuin geleid", gaf buurtbewoonster Iris van den Broek eerder aan tegenover BredaVandaag. Dat gevoel leefde ook bij buurtgenoten Sanne de Laat en Jeanette van Gurp.

Volgens de bewoners is het pas sinds kort duidelijk dat er een zendmast komt, terwijl men eerst dacht dat de schoorsteen van de brouwerij alleen gerenoveerd zou worden. De vergunning is al in 2015 afgegeven.

De Gemeente Breda organiseert de bijeenkomst samen met de GGD West-Brabant en het Antennebureau. Medewerkers van de verschillende partijen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden van bezorgde bewoners. De bijeenkomst wordt gehouden in de Sint-Joseph school en is van 20.00 tot 21.30 uur.

De buurtbewoners maken zich ook zorgen om mogelijke gevolgen van de straling van de mast. Een Vodafone woordvoerder verwijst naar onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daaruit blijkt volgens hem dat er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat radiofrequenties van zendmasten en mobiele telefoons een negatief effect hebben op de gezondheid.

"Wij willen dat onze klanten zonder zorgen hun mobiele telefoon kunnen gebruiken. Daarom werken we op (inter)nationaal niveau samen met verschillende organisaties aan onderzoek en voorlichting." Vodafone is 7 november begonnen met de bouw van de zendmast. Op 18 november moet hij klaar zijn. Vorig jaar heeft de Gemeente de nodige vergunningen verstrekt aan het bedrijf dat de zendmast wil plaatsen.