300 scholieren schaatsen voor schoon drinkwater Malawi

Ruim 300 kinderen van het Newman college uit Breda en basisschool Burgemeester van Mierlo uit Rijen schaatsen dinsdag 15 november gesponsord rondjes voor kinderen in Malawi. Ze doen dit in het kader van de 16e editie van Plan Schaatsen voor Water.

Voor de actie gaan kinderen uit het hele land gaan tussen 14 en 25 november de ijsbaan op en laten zich per rondje sponsoren. Het geld dat daarmee wordt opgehaald is bestemd voor water- en sanitatieprojecten op basisscholen in Malawi van Plan Nederland en Water for Life.

Plan-ambassadeur Annamarie Thomas geeft het startschot in Breda. Ook moedigt ex-ploeggenoot en voormalig wereldkampioen Jan Bos de kinderen langs de schaatsbaan aan.

"Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen", aldus Plan.

"Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc's op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen."

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water 2016 worden in en om de hoofdstad van Malawi, Lilongwe drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, waterkiosken waar mensen drinkwater kunnen krijgen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne.

Dankzij de inzet van scholieren in Nederland krijgen duizenden kinderen en hun familie toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne.

Schaatsen voor Water is een samenwerking tussen ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, de KNSB en Water for Life. Deze actie verbindt schaatsen met schoon drinkwater en betere hygiëne voor kinderen in ontwikkelingslanden.

Tip de redactie