Breda krijgt na negentien jaar opnieuw een Stedelijk Museum. Dat heeft directeur Dingeman Kuilman deze week bekendgemaakt. De domeinnaam werd 13 december 2015 al vastgelegd.

Stedelijk Museum Breda is de naam van het fusiemuseum dat per 1 januari ontstaat uit MOTI en het Breda’s Museum. Breda had tot 1997 een Stedelijk Museum. Dat vormde dat jaar samen met het Bisschoppelijk Museum het Breda’s Museum, als onderdeel van de gemeente Breda. Het museum dat toen ontstond was eerst gevestigd in het pand waar nu de Boterhal zit. Kort daarna verhuisde het naar het pand aan de Parade.

Stedelijk Museum Breda is volgens Kuilman een logische keuze. "De naam benoemt de centrale positie van het nieuwe museum als het museum van de stad en voor de stad. Daarnaast willen we daarmee aangeven dat we met het museum niet op zoek zijn naar iets totaal nieuws, maar dat we actualiteit en innovatie altijd verbinden met traditie."

Het nieuwe museum gaat ontwerp en erfgoed combineren. Een van de eerste tentoonstellingen zal gaan over 350 jaar Vrede van Breda.