Breda herdenkt ook dit jaar weer de Kristallnacht. Tijdens de herdenking zullen onder meer burgemeester Paul Depla en filosofe Marli Huijer spreken. Dit jaar is het thema uitsluiting. 

"Zeker in deze tijd, waar groeperingen elkaar uitsluiten, is het belangrijk dat we stil staan bij dit thema", vindt de stichting Herdenking Kristallnacht Breda.

De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november in het jaar 1938. Onder het regime van Nazi-Duitsland werden die nacht Joodse winkels, huizen, synagogen en scholen vernield of in brand gestoken.

Marli Huijer, Denker des Vaderlands, gaat in haar toespraak in de Kathedraal in op de vraag of je het als nieuwkomer ooit goed kan doen in een andere cultuur. Verder vertelt zij over zichtbare en onzichtbare uitsluitingen, waar nieuwkomers mee te maken hebben.

Na de bijeenkomst in de Kathedraal trekt de herdenkingstocht nog langs de Synagoge aan de Schoolstraat, presenteert het NHTV-theater een korte sketch over uitsluiting in het Valkenbergpark, wordt er door burgemeester Depla en de imam gesproken in de moskee in de Brouwerijstraat en treedt het trio Kholem op in het Hijgend Hert.

De gehele dag zijn er activiteiten waarbij men stilstaat bij de gebeurtenissen van 1938. Het complete programma met daarop de aanvangstijden is te vinden op de site van de Kristallnachtherdenking Breda.