Een verzorgingstehuis dat wordt gerund door studenten. Dat is het idee van Jouri en Tara Schoemaker. De broer en zus uit Breda zijn met hun idee genomineerd voor Het Beste Zorgidee van Nederland, een wedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar.

In totaal werden er ruim 400 ideeën opgestuurd. "En wij zijn uitgekozen als een van de vijf finalisten", zegt Tara Schoemaker. Afgelopen zomer las Tara het boek Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen en toen ontstond het idee. "In dat boek wordt er op een cynische en grappige manier beschreven hoe het er aan toe kan gaan in het verzorgingstehuis. Gaandeweg dacht ik: hoe zou ik het vinden als ik daar later zou wonen? Toen besefte ik me dat het ook anders moet kunnen."

Broer Jouri had een jaar lang het Delfts StuD studentenuitzendbureau gerund. "Daar is er elk jaar een nieuw studentenbestuur. Waarom zou dat niet werken bij een verzorgingstehuis?" Het bestuur van het nog op te richten verzorgingstehuis zou bestaan uit studenten die een studie volgen die gelieerd is aan de gezondheidszorg. "De studenten ontvangen wel een vergoeding, maar geen enorm salaris wat de huidige bestuurders soms wel ontvangen. Het geld dan dan bespaard wordt kan direct worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld activiteiten voor de bewoners  of meer handen aan het bed."

Mensen kunnen op de site van Het Beste Zorgidee tot 6 november hun stem uit brengen op een van de vijf finalisten. "De winnaar krijgt €10.000 om het plan verder uit te werken. Voor ons zou dat betekenen dat we in gesprek kunnen met eventuele partners en echt stappen maken door het oprichten van de juiste bedrijfsvorm bijvoorbeeld." De ultieme droom? "Dat er uiteindelijk écht een verzorgingstehuis komt dat gerund wordt door studenten, maar daar is wel meer voor nodig dan €10.000."