Een erkenning. Dat is wat de Bredase culturele instellingen en gezelschappen in koor zeggen over de toekenning van subsidie uit het Kunstenplan van de provincie. Breda krijgt jaarlijks meer dan 7,5 ton uit het provinciale potje. "Complimenteus."

Ben de Vugt, directeur van Podium Bloos, zag een aanvraag van 380.000 euro gehonoreerd voor de komende vier jaar. "Een substantieel bedrag voor ons. Dat betekent meer faciliteiten voor jonge talentvolle makers, die we inhoudelijke steun kunnen geven. Dit is echt gunstig voor de makers in de stad." En, belangrijk: "Het is structureel. De provinciale rol wordt hiermee bevestigd."

Podium Bloos wordt door de Adviescommissie omschreven als een belangrijke plek in het westelijke deel van Brabant. De Vugt geeft aan ook een deel te gaan gebruiken voor een professionaliseringsslag. "We doen al veel en leveren veel, maar eigenlijk doen we dat met te weinig middelen. Dat ziet de provincie ook."

De beoordeling van de Adviescommissie ervaart De Vugt als zeer lovend. "Als je het juryrapport leest, ga je naast je schoenen lopen. De manier waarop we met makers omgaan en hoe we dat organiseren is innovatief voor Brabant. Fijn om te lezen. Wij vinden het complimenteus dat wij helder, niet hoogdravend en gewoon to the point worden genoemd. Hartstikke blij mee."

Club Solo en BredaPhoto

De Vugt wijst op de andere Bredase instanties die eveneens steun krijgen. "De Stilte gehonoreerd, net als Schippers en Van Gucht, partijen met wie we samenwerken. Dat is ook mooi om te zien. Maar ook Club Solo en Breda Photo. In de provincie doen we echt mee. Dat maakt mij blij. Stimulans voor ons in Breda."

Thomas Bakker van Club Solo noemt de toekenning 'heel fijn'. "Vooral omdat het over een periode van twee jaar gaat. Met de jaarlijkse bijdrage van zestigduizend euro kan Club Solo tentoonstellingen van telkens een kunstenaar organiseren."

"Voor die tentoonstellingen halen ze werk uit het verleden terug en combineren ze dat met nieuw werk”, geeft Bakker aan. "Bovendien zoeken het MUKA of het Van Abbe daar een werk van een andere kunstenaar uit het depot bij. Daarvoor bezoeken ze ook de ateliers van de kunstenaar."

Ook Reinout van den Bergh (Breda Photo) is verguld. De komende vier jaar krijgt de organisatie telkens 1,5 ton. "Daardoor kunnen we met de organisatie ook door in de niet tentoonstellingsjaren. Geld dat we kregen van het VSB- en het Mondriaanfonds kun je daar niet voor gebruiken."