De fractie van het CDA heeft donderdagavond liefst 26 moties ingediend op de Begroting van 2017. Het was het antwoord van fractievoorzitter Peter Elbertse op het in zijn ogen gebrek aan visie in de begroting.

"Wij kregen eerder bij de behandeling van de Voorjaarsnota het verwijt geen moties te hebben ingediend, toen we met ons document een Beter Breda kwamen", aldus Elbertse in een toelichting.

De CDA-frontman noemde de hoeveelheid pagina’s in de begroting, 402 in het pdf-document, vooral woorden. "Maar wat doet het college daadwerkelijk morgen voor de stad?"

Dat kwam hem op kritiek te staan van onder meer Henk van der Velde (PvdA) en Tim van het Hof (D66). Volgens Elbertse zijn er twee zaken die wel concreet aangepakt worden. "Ik zie een portefeuillehouder die duurzaamheid met hart en ziel oppakt en ik zie plannen voor woningen."

Diverse moties

De moties van het CDA zijn divers. Van aandacht voor buurtwinkelcentra enparkeertarieven, tot een generatiepact, 'simpel sociaal', 'stop bureaucratie', 'poppodium niet half', 'vrachtwagenchauffeurs zijn ook mensen' en slimme distributie.

Bas Maes (SP) vroeg zich in een reactie af of dit allemaal niet teveel van het goede was. "U schiet met hagel, is dat niet zonde van het werk?" Waarop Elbertse ook hoopte dat het werk niet voor niks zou zijn.

Ondanks een korte schorsing van de vergadering, komt er pas komende week woensdag een reactie van het college op de moties. Donderdag 10 november wordt duidelijk welke moties het al dan niet halen.