Uit onderzoek van City of Imagineers blijkt dat de creatieve sector in Breda een duidelijke groei doormaakt. De cijfers zijn gepresenteerd tijdens de opening van de 10e editie van het internationale Playgrounds Festival.

City of Imagineers, de overkoepelende vereniging van de creatieve sector in Breda, gaf Rabobank Breda de opdracht voor het onderzoek. De cijfers laten zien dat de werkgelegenheid in de creatieve industrie is gegroeid naar 5000 banen.

Daarnaast zijn er 3000 studenten die in Breda studeren aan een creatieve opleiding. Dit zijn vooral de opleidingen aan kunstacademie St. Joost, Communication Multimedia Design (CMD) op Avans en de Games en Media-studies op NHTV.

De creatieve industrie van Breda haalde in 2014 een omzet van 250 miljoen door levering aan zakelijke klanten. Uit de cijfers komt ook naar voren dat de helft het bedrijfsleven van Breda de creatieve diensten inkoopt bij creatieve bedrijven in Breda. Volgens Rabobank Breda is de creatieve industrie in Breda een snel groeiende industrie. De verwachting is dat de sector per jaar 8% verder groeit.

Bijdrage

Wethouder Arbeidsmarktbeleid, Marianne de Bie, nam de cijfers in ontvangst. "Het kwalitatief hoogwaardige onderwijs in onze stad is een belangrijke drager voor de aanwas van creatief talent. Dat koesteren we en het talent willen we blijvend aan Breda binden. Het Playgrounds Festival en City of Imagineers leveren daaraan een waardevolle bijdrage."

Volgens De Bie staat Breda als creatieve stad prominent op de nieuwe economische agenda van Breda. "De mogelijkheden van morgen hebben we vandaag al in huis. De uitdaging is om een lange termijnstrategie uit te zetten voor verdere groei."

Jurassic Park

Op 2 november vindt het Playgrounds Festival plaats in het Chassé Theater. Bezoekers kunnen hier de nieuwste digitale ontwikkelingen zien en inspirerende makers uit het veld ontmoeten. Onder andere Phil Tippett is aanwezig. Hij is bekend om zijn innovatieve visuele effecten voor films als Jurassic Park, The Matrix Revolutions en Starwars: The Force Awakens.