De Bredase schrijver Gert-Jan van den Bemd heeft de prestigieuze Aspe Award voor spannende verhalen gewonnen. Aan de Belgische schrijfwedstrijd is een geldbedrag van €1.500 gekoppeld.

Pieter Aspe, auteur van 38 spannende romans, organiseerde dit jaar voor de tweede keer deze Award. 166 schrijvers uit België en Nederland zonden een verhaal van exact 1.700 woorden in. "1.700 woorden omdat Aspe zelf dagelijks 1.700 woorden schrijft", vertelt Van den Bemd. "Daarnaast kreeg je een beginzin die je moest gebruiken ter inspiratie."

Van den Bemd won met zijn inzending 'Belofte maakt schuld'. “Het verhaal gaat over een echtpaar dat belooft elkaar te helpen met euthanasie als een van beiden ernstig ziek wordt. Daarvoor hebben ze een pistool in huis gehaald. Als de vrouw ziek blijkt en niet meer verder wil, durft de man het niet aan. Zij plaatst een oproep op internet, daar komt een reactie op. Vervolgens loopt het allemaal anders."

Verzamelbundel

Aspe is een krimi-schrijver - 'vergelijk hem met Baantjer in Nederland' - maar het verhaal waarmee Van den Bemd won is geen traditionele krimi. "Het is meer een psychologische thriller."

'Belofte maakt schuld' is opgenomen in een verzamelbundel van de uitgever. Van den Bemd hoopt dat het vervolgens tot een boek komt. "Ik heb een manuscript liggen, maar het is heel lastig om bij een uitgever binnen te komen. Naar aanleiding van deze prijs heb ik binnenkort een afspraak met een redacteur, dat is heel spannend."