De zevende editie van BredaPhoto heeft in zeven weken tijd 80.000 bezoekers naar de stad getrokken. Tienduizend daarvan kochten een passe-partout. Dat meldt de organisatie na de laatste dag van het festival, afgelopen zondag.

Het was het eerst dat BredaPhoto expliciet inzette op de verkoop van passe-partouts. "Afgelopen jaar hadden we een combiticket voor beide musea, daar was toen weinig aandacht voor. Daarvan verkochten we er toen slechts driehonderd", vertelt Monique van de Wijdeven van BredaPhoto.

Draagvlak

De verkoop van de passe-partouts geeft een impuls aan de financiën van het festival. Ook voor subsidieverstrekkers is het van belang, vertelde curator Reinout van den Bergh al vooraf. "Het laat zien dat er draagvlak is voor het festival", onderstreept Van Wijdeven.

Het festival maakte eveneens bekend dat Brabant C het festival in de periode 2016 - 2018 financieel ondersteunt. "Daardoor kunnen we nu meteen door met de organisatie van 2018, zonder dat we een tussenjaar hebben", geeft Van de Wijdeven aan.

Ambitie

Ambitie is er genoeg, voor 2018: BredaPhoto wil een verdere Europese uitbreiding van het Academieproject. Dit jaar deden honderdzeventig fotografiestudenten uit Nederland, België en Duitsland mee aan het Academieproject, waaruit zestien talenten werden geselecteerd voor het festival: de BredaPhoto Talent Selection.

BredaPhoto organiseerde voor het eerst een Artist in Residence programma, waarbij zeven Europese studenten een 'gesamtkunstwerk' ontwikkelden in de Atlas Residency boot en wekelijks open atelier hielden.

Het festival was blij met de positieve reacties van bezoekers en media op het programma. De Volkskrant benoemde BredaPhoto als één van de culturele hoogtepunten van dit seizoen en beoordeelde het festival met maar liefst vijf sterren. Hoogtepunt volgens de krant was de expositie van The Absent State, een samenwerking met World Press Photo, waarin vijf fotografen uit vijf continenten de impact van de terugtrekkende overheid in beeld brachten.

XXL

Een ander hoogtepunt volgens bezoekers was de Chassé XXL buitententoonstelling. De Belcrum werd met de locaties De Faam, Belcrum Beach, STEK en de boot van het Atlas Initiatief nadrukkelijker dan ooit bij het festival betrokken.

De nieuwe data voor het volgende festival zijn ook al duidelijk. De volgende editie van BredaPhoto vindt plaats van 5 september t/m 21 oktober 2018.