Bredanaar (29) grote kanshebber op titel NK Stratego

Het bordspel Stratego kent al 25 jaar een officieel Nederlands Kampioenschap. De 29-jarige Bredanaar Tim Slagboom is al jaren een fanatieke speler van het spel. In 2014 werd hij zelfs Nederlands- en wereldkampioen Stratego en ook dit jaar neemt hij deel aan het NK op 5 november.

Tim Slagboom wordt ook dit jaar bestempeld als grote kanshebber in de categorie senioren. "Ik begon met het spelen van Stratego toen ik vijf jaar was. Samen met mijn neef speelde ik op verjaardagen. Ik verloor altijd van hem", vertelt Slagboom. "Ik ben verder gaan oefenen en vanaf mijn twaalfde begon ik met het spelen van toernooien." Op zijn zeventiende werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen. In 2013 en 2014 won hij zelfs de wereldkampioenschappen in Berlijn en Thessaloniki.

Stratego-community

Het bordspel kent volgens de Bredase Stratego-speler een echte community van alle leeftijden over de hele wereld. "Je hebt een paar duizend spelers over de hele wereld. In Nederland zijn er een hondertal spelers. Natuurlijk is het niet zo groot als schaken, maar er zit wel weer groei in het aantal spelers", licht hij toe. "In de jaren ‘90 was Stratego groter. Nu hebben we last van de concurrentie van online spelletjes." Er bestaat in Nederland een heuse Strategobond, waar Slagboom zelf ook in het bestuur zit.

10.000 potjes

Op een NK nemen gemiddeld rond de zestig geoefende spelers deel. Op dat aantal hoopt Slagboom dit jaar ook. Zelf heeft hij al meer dan 10.000 potjes gespeeld. "Ik heb nog nooit precies hetzelfde potje gespeeld, en dat maakt het zo interessant. Je hebt diverse spelelementen. Er komt een stukje memories aan bod, je kunt bluffen en je werkt met een strategie, zoals bij schaken en dammen. De tijdsdruk tijdens een toernooi maakt het spel extra spannend. Met een schaakklok krijgen de spelers 4 seconden om een zet te doen."

NK in Houten

De Nederlandse Kampioenschappen, dit jaar georganiseerd in Houten, zijn openbaar voor iedereen die mee wil doen en is onderverdeeld in een senioren- en juniorencompetitie. Geïnteresseerden kunnen zich op de dag zelf inschrijven voor deelname.

Tip de redactie