Het karakteristieke pand De Trapkes dat vanaf de Tolburgstraat 19 uitkijkt op de Haven krijgt een nieuwe bestemming. Het pand wordt omgevormd tot Seafood Bar De Trapkes.

Sinds maandag zijn eigenaar Dekan Ergin en bedrijfsleider en gastheer Jerry van der Pluym aan het verbouwen. Systeemplafonds en andere latere aanpassingen zijn er inmiddels al uitgesloopt.

Enthousiast toont Ergin de tekeningen. "Hier komt een binnenterras, met openslaande deuren naar het terras aan het water", wijst hij naar de kant van de Markendaalseweg. "Maar we krijgen ook terras op de brug, dat heb je nergens."

De Trapkes stond jarenlang leeg

Met de Seafood Bar krijgt het pand eindelijk weer een gebruiker. "Zeg nou zelf, aan de Haven hoort een visrestaurant", is Ergin stellig. De Trapkes stond jarenlang leeg, een periode waarin de eigenaren op zoek waren naar een geschikte invulling. Al in 2013 gaf het college toestemming voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Destijds was de gedachte dat het pand zou worden omgevormd tot een hotel-restaurant met acht kamers. Die plannen kwamen niet rond. Belangrijk bezwaar was toen voor veel belangstellenden de verplichte storting in het parkeerfonds. Breda paste deze regeling onlangs aan.

Het pand was de laatste jaren vooral tijdelijk in gebruik, onder meer door Pink Pepper. De laatste reguliere gebruiker was Hendriks Makelaardij, die in januari 2012 verhuisde. De oudere Bredanaar kent het beeldbepalende pand waarschijnlijk als IJzerwarenhandel Van Baarle-Van Riel, dat tot halverwege de jaren 80 het pand als winkel gebruikte. De familie Van Baarle is nog steeds eigenaar van het pand.

Service en kwaliteit van chique restaurant voor goede prijs

"Als je binnenkomt heb je een aquarium en een plek voor de kreeften en een paar tafels waar je even een visje kunt eten. Daar is ook de koude keuken, zodat je kunt zien wat we doen", vertelt Ergin. "Voorin maken we ook een glasplaat in de vloer zodat we de oude Tolburg kunnen laten zien die in de kelder ligt." Meer naar achter in het lange pand is de warme keuken. "Met de chef’s table en een bar, waar je ook wat kunt eten."

Ergin, afkomstig uit de evenementencatering, weet zeker dat zijn restaurant iets toevoegt aan het Bredase aanbod. "Voor vis ga je naar de viskraam of naar een chique restaurant. Wij bieden de service en kwaliteit van een chique restaurant, voor een goede prijs", zegt hij met een lach op zijn gezicht. "Maar je kunt ook gewoon fish & chips eten."

Het is niet bekend wanneer het restaurant zijn deuren opent. "Zo snel mogelijk", geeft eigenaar Ergin aan, terwijl achter hem weer een stuk van een voormalig tussenmuurtje de container ingaat.

Lees meer over de geschiedenis van het pand en de bijnaam ‘De Trapkes’.