Het Sinterklaascomité van het Ginneken laat weten niet ineens iets aan het uiterlijk van Zwarte Piet te gaan veranderen. Dat geeft voorzitter Tim Jené aan.

Jené geeft aan dat het comité die discussie al jaren volgt en constateert dat 'het gesprek over Zwarte Piet grotere vormen' aanneemt, waar het comité zich tot op heden niet over heeft uitgesproken. Hij spreekt over een veel te opgeblazen discussie. "Het is een feest voor kinderen, laat het dat blijven."

Het comité verwijst naar de eerste intocht van Sint en Piet die volgens overlevering al in 1877 plaatsvond in het Ginneken. "Wij vinden dat Zwarte Piet zwart danwel donker is en moet blijven. Hij is zwart omdat hij door de schoorsteen alle kinderen voorziet van cadeaus en lekkernijen. In dit licht wijzigen wij als stichting Comité Ginneken niets aan de vorm van onze Sinterklaasviering die al 139 jaar plaatsvindt en zullen wij net als alle andere 139 jaar de Sint op de zelfde wijze verwelkomen in het Ginneken."

Zwarte Piet al flink veranderd

Volgens Jené heeft Zwarte Piet al een flinke verandering ondergaan. "Vroeger gingen kinderen mee met Zwarte Piet in de zak naar Spanje en kregen ze de roe als ze stout waren geweest. Tegenwoordig is dit in geen enkel modern Sinterklaasboek terug te lezen."

Het comité geeft aan dat Zwarte Piet nu bekend staat als ‘n vrolijke, speels, behulpzaam en vooral aardig personage. Veranderingen vanwege de tijdsgeest zijn normaal. "Maar niet in een keer, zoals RTL dat nu forceert”, refereert hij aan de beslissing van de TV-zender. RTL laat vanaf dit jaar Pieten met roetvegen optreden in programma’s.

Ook het Sinterklaasjournaal zou voor andere Pieten kiezen. Jené betreurt dat. "Wij hadden graag van het Sinterklaasjournaal gehoord wat hun verhaal is, dan hadden wij daar op door kunnen pakken. Nu staan we een week voor de intocht voor een voldongen feit."

Roetveeg Piet niet de beste oplossing

Jené sluit een uiterlijke transformatie van Zwart Piet niet uit. "Misschien hebben we over zes of zeven jaar wel de Roetveeg Piet, maar niet abrupt." Overigens ziet Jené ook een praktisch bezwaar tegen de Roetveeg Piet. "Met een paar simpele roetvegen zijn de Pieten makkelijk te herkennen. Onderdeel van het spel is dat ze onherkenbaar zijn, dat wordt op die manier onmogelijk gemaakt."

Voorafgaand aan het besluit Piet te laten zoals hij is, heeft het comité zijn oor te luisteren gelegd in de wijk, aldus Jené. "Wij hebben te horen gekregen dat men gewoon Zwarte Piet wil. Dat heeft niets met racisme te maken."

Overigens komt Sinterklaas zondag 20 november aan in het Ginneken. Om 13.00 uur is hij bij de Duivelsbruglaan, waarna hij een rondje maakt door de wijk en eindigt bij Ome Jan.