De gemeente Breda wijst het verzoek van het Mondiaal Centrum om vluchtelingen uit Griekenland of Italië te halen af.

Daarnaast gaat ze ook niet in op het verzoek om de Gasthuisvelden als opvanglocatie in gebruik te nemen. Voorzitter Jan Hopman gaf die suggestie namens Mondiaal Centrum Breda.

"De totale instroom van vluchtelingen wordt door de landelijke overheid gereguleerd. Daar kunnen wij als gemeentebestuur geen eigenstandige lijn in voeren. Ook de bedrijfsvoering van het COA is geen onderdeel van de gemeentelijke politiek", laat het college weten aan de voorzitter van Mondiaal Centrum Breda.

Het Mondiaal Centrum drong er bij het college op aan om ervoor te zorgen dat het COA de locatie Gasthuisvelden in gebruik gaat nemen als nieuwe locatie voor asielzoekers. De gemeente benadrukt dat het landelijk opererend COA de stad Breda voorlopig niet nodig heeft voor het opvangen van nieuwe instromen vluchtelingen vanwege de afname van het aantal vluchtelingen.

Hopman vroeg ook aan het college om bij de rijksoverheid te bepleiten dat de vluchtelingen die nu volgens het Mondiaal Centrum nog onder erbarmelijke omstandigheden in Griekenland en Italië zitten naar Nederland te halen en een locatie in Breda aan te bieden.

Wel laat het college van B&W weten dat het aanbod van de locatie Gasthuisvelden nog steeds van kracht is. "Mocht de vraag om opvang zich voordoen, is Breda zeker bereid opnieuw maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen."