De provincie Noord-Brabant gaat 1,37 miljoen euro lenen aan TTRR voor de restauratie en herontwikkeling van Brouwerij De Drie Hoefijzers.

Eerder zegden de gemeente Breda en het Nationaal Restauratiefonds een lening van hetzelfde bedrag al toe onder voowaarde dat ook de Provincie mee zou doen.

Rijke historie

In de rijksmonumentale brouwerij komt een multifunctioneel concept voor werken, wonen en horeca. "Bierbrouwerij 'De Drie Hoefijzers' is een van de meest kenmerkende panden in Breda met een rijke historie", aldus de provincie. "In dit monument was een van de belangrijkste brouwerijen van Nederland gevestigd."

Het brouwhuis is een rijksmonument. De provincie noemt het gebouw een voorbeeld van een industrieel complex van rond de eeuwwisseling, waarvan er nog maar weinig over zijn. Met name de combinatie kantoor, brouwerij, mouterij, schoorsteen wordt vermeld.

Industrialisatie

"Via de gebouwen van de brouwerij wordt het verhaal verteld van Innovatief Brabant, van de industrialisatie van Brabant van eind 19e eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog. Dit is het verhaal van bedrijven die innoveren met kenmerken als industrialisering, automatisering, schaalvergroting, kwaliteitsstijgingen de export-oriëntatie van de productie", stelt de provincie. Gelijktijdig is het ook het verhaal van het verdwenen Brabantse bier.

Het pand biedt als industrieel erfgoed mogelijkheden voor een nieuwe binnenstedelijke ontwikkeling. TTRR is al gestart met de restauratie en herontwikkeling van het monument tot een multifunctioneel concept voor werken, wonen en horeca, dat gebruik maakt van de historische uitstraling. Met de nieuwe middelen kan het project op hoog niveau worden afgerond.