'Maak van terrein Van Puijfelik woonwijk'

Met de definitieve verdwijning van papierverwerker Van Puijfelik Recycling aan de Speelhuislaan, rest de vraag wat er met het terrein moet gebeuren. Als het aan de bewoners van de wijk Belcrum ligt, wordt het een wijk.

De in 2015 opgerichte werkgroep, genaamd Belcrum 500, ziet in de toekomst het liefste een woongebied. "We zijn met de bewoners een structuurvisie aan het ontwikkelen. Op de plek rondom het terrein waar Van Puijfelik is gevestigd, gebeurt van alles", legt Martien Kuipers uit.

Hij is bestuurslid van de wijkraad Belcrum. Kuipers doelt daarmee op de ontwikkeling van het gehele Havenkwartier. Tot 2023 voert de gemeente Breda op deellocaties in het Havenkwartier verschillende projecten uit. Kuipers noemt succesvolle voorbeelden als STEK en Belcrum Beach. "Het gebied ligt op een mooie locatie aan de Haven. Denk aan passanten in bootje, een zwemgebied, maar vooral woongebied."

De publicatie over de toekomst van de Belcrum moet eind 2016 klaar zijn en aan de gemeente overgedragen worden. Samen met adviesbureau SOAB en wijkmanager Berna Kousemaker wordt er gewerkt aan het plan. "Het biedt in ieder geval een visie voor de komende tien jaar."

Geen industrie

Een nieuw bedrijf en uitbreiding van industrie ziet de werkgroep niet zitten. "Het trekt heel veel transport aan. In de hoogtijdagen van Van Puijfelik reden er tientallen vrachtwagens in het uur af en aan."

Kuipers denkt dat gemeente geen voorstander is van de sloop van het gebouw. "Maar dat zijn wij ook niet. Voor de hallen kun je genoeg invulling bedenken. Ik hoop dat de gemeente het kan renoveren. Het is jammer dat er de afgelopen jaren niets aan het pand is gedaan."

Curator

Van Puijfelik raakte in 2013 failliet en ging onder de naam Repaper Recycling verder. In de volksmond bleef het bekend als Van Puijfelik, die naam staat ook nog op het gebouw. Nu verlaat het bedrijf Breda. Door een curator wordt er gekeken naar partijen die het terrein willen overnemen.

Dat Van Puijfelik de Belcrum verlaat, was al eerder de verwachting. Voordat het bedrijf failliet ging, kondigde wethouder Arbouw al aan dat gesproken werd over verhuizing. Voor het uitbreken van de crisis dacht Breda zelf ook aan het realiseren van een woonwijk aan het water. Die plannen bleken in de crisistijd niet realiseerbaar.

Tip de redactie