Breda kanshebber op BNG Bank Erfgoedprijs 2017

Breda is één van de vijf genomineerde gemeenten voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2017. Dit is een nationale prijs voor de beste erfgoedgemeente. De andere genomineerde steden zijn Den Haag, Hoorn, Oldenzaal en Zutphen.

Volgens de jury heeft Breda de nominatie in de wacht gesleept door een brede benadering van erfgoed die zich niet alleen uit in beleid en voornemens. “Breda werkt erfgoed in de praktijk op een onderscheidende manier uit die inspirerend kan zijn voor andere gemeenten”, zo luidt het juryrapport. In het voorjaar van 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Breda zou goed scoren met onder meer een brede visie op cultureel erfgoed met voldoende evenwicht tussen monumenten, tradities, musea, archieven, archeologie en collecties.

Juryleden bezoeken Breda in de komende maanden onaangekondigd en anoniem om het geschetste beleid te toetsen. Op die manier krijgen zij een betere indruk van erfgoed en de beleving in de stad. Daarnaast krijgen de genomineerde steden de gelegenheid om in een korte pitch hun erfgoedvisie toe te lichten.

Beide aspecten neemt de jury mee in haar uiteindelijke keuze voor de winnaar. De BNG Bank Erfgoedprijs bestaat sinds 2010 en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. De prijs heeft een waarde van € 25.000 en heeft tot doel om uitstekende voorbeelden van de gemeentelijke erfgoedpraktijk te delen, andere gemeenten te inspireren en bij te dragen aan goede zorg voor het Nederlandse erfgoed.

Tip de redactie