'Problemen Merwedebrug niet op zichzelf'

Verkeer tussen Brabant en Utrecht via de A27 ondervindt sinds dinsdag veel hinder van het rijverbod voor vrachtverkeer en bussen op de Merwedebrug. "Je ziet hoe kwetsbaar we zijn", stelt de Bredase wethouder Boaz Adank.

Dinsdag werd duidelijk dat de Merwedebrug haarscheurtjes heeft, waardoor vrachtverkeer en ook streekbussen voorlopig niet meer over de brug mogen. Dat leidt tot grote files. Adank had woensdag bestuurlijk contact over de kwestie met het ministerie.

De Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat uitte zijn woensdag in een blog verbaasd te zijn over de in zijn ogen gebrekkige communicatie tussen Rijkswaterstaat en de provincie als collega-wegbeheerder. "Dan hadden we eerder actie kunnen ondernemen en dat had ongetwijfeld veel overlast, telefoontjes en bestuurlijke druk overbodig gemaakt. Duidelijk is dat Rijkswaterstaat nu op het hoogste tempo tot een oplossing moet komen."

Arie Rietveld, voorzitter van werkgeversorganisatie BZW Oosterhout, noemde de gang van zaken "onacceptabel, gelet op het belang van de industrie en logistiek voor ons land." De scheurtjes in de Merwedebrug en de eerdere mankementen aan de Moerdijkbrug onderstrepen het belang van tijdig onderhoud, stelt Rietveld vast.

Wethouder Adank geeft aan dat het goedgekeurde plan voor aanpak van de A27 met zo'n zeshonderd miljoen de helft is van wat oorspronkelijk begroot was. "Daar zit een nieuw laagje verf voor de brug in. Duidelijk is dat je het daar niet mee redt."

Voor Adank zijn de problemen met de Merwedebrug ook aanleiding om bij minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu te vragen om een plan voor de Moerdijkbrug. Ook deze brug is de laatste jaren geregeld in onderhoud geweest. Adank: "Het is niet verstandig te wachten totdat de maximale levensduur is bereikt. Dat plan van aanpak moet er komen, dat ga ik de minister vragen."

Burgemeester Depla kaartte tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dit jaar al aan dat er iets met de Moerdijkbrug moet gebeuren.

Tip de redactie