Amphia zet robotchirurgie in bij alvleesklierkanker

Het Amphia heeft als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland een zogenaamde Whipple-operatie uitgevoerd met behulp van de robot. 

Tijdens deze operatie wordt de kop van de alvleesklier verwijderd, samen met de galblaas, de twaalfvingerige darm, een deel van de galwegen en soms ook een deel van de maag.

"Deze nieuwe robottoepassing zorgt er voor dat patiënten minder belast worden tijdens deze zeer complexe operatie", aldus chirurg George van der Schelling in een perstoelichting. Vorig jaar startte Amphia al met het inzetten van een operatierobot voor operaties aan de staart van de alvleesklier. Op 9 september werd de eerste robot- geassisteerde Whipple operatie succesvol uitgevoerd bij een 69-jarige patiënt met een alvleeskliertumor.  

Het voordeel van deze manier van opereren is dat deze toch zeer complexe operatie minder belastend is voor de patiënt, aldus het Amphia. Dat komt omdat er via kleine kijkgaatjes wordt geopereerd, de chirurg kan met behulp van de robot veel nauwkeuriger opereren en het bloedverlies kan beperkt worden. Een ander voordeel is dat deze urendurende operatie ook voor de chirurgen minder belastend is.

Jaarlijks krijgen zo’n 2300 mensen in Nederland de diagnose alvleesklierkanker. Helaas wordt in veel gevallen de ziekte pas ontdekt in een stadium dat een operatie niet meer mogelijk is. Patiënten die wel een operatie kunnen ondergaan, worden tegenwoordig behandeld in ziekenhuizen die speciaal op deze behandeling zijn toegerust. Amphia is daar een van.

Tip de redactie