Met een riksja al fietsend verbindingen maken

Vier riksja’s staan deze maandagmiddag opgesteld op het Nonnenveld, tussen de foto’s van BredaPhoto. De plaats is symbolisch gekozen. "Want met een riksja kom je op plaatsen waar je anders niet zo makkelijk komt", verwoordt een van de passagiers het.

De fietsen met een bankje voor passagiers voorop zijn gehuurd, als test. Studenten van Avans onderzoeken deze weken welk model het best werkt en wat de ervaringen van passagiers en vrijwillige fietsers zijn.

Johan van der Valk doet namens Zorg voor Elkaar Breda mee aan het project. Als professional, maar ook als vrijwilliger. Deze middag heeft hij zijn moeder meegenomen. Die is ver in de tachtig. "Mijn evenwicht is niet zo goed meer, maar het bolletje doet het prima", zegt ze genietend.

Buiten

Veel komt ze niet meer buiten, en met de auto is toch anders. "Je komt op plaatsen als deze, waar je anders niet zou komen", vertelt ze enthousiast. Maar ook de kenmerkende punten van de stad doen het goed. "Ik zie de toren weer eens, daarvan gaat mijn hartje als echte Bredase toch gloeien."

En juist daarom is dit project naar Breda gehaald. Wethouder Miriam Haagh zag het voorbeeld in Denemarken en dacht 'dat kan ook in Breda'. Samen met Avans, Zorg voor Elkaar Breda en Betrokken Ondernemers kwamen de riksja’s in het kader van innovatie in de zorg. "Dat gaat niet altijd over moeilijke technische dingen, maar ook over verbindingen leggen."

Studenten

Die verbindingen zijn er. Bijvoorbeeld tussen studenten Julia Simons en Sjoerd Fekkes van de verschillende Avans-opleidingen, die elkaar vinden in het project Active Aging. Samen onderzoeken en testen ze de fietstaxi’s. "En we zorgen dat de vrijwilligers en de klanten bij elkaar komen als ze naar Zorg voor Elkaar hebben gebeld voor een ritje."

Overigens hoeven het niet per se ouderen te zijn, geeft Haagh aan. Kinderen of nieuwkomers in de stad, dat kan ook. "Zodat ze op die manier wegwijs worden gemaakt in de stad."

Als de proef succesvol is overwegen de samenwerkende partijen, waaronder Zorg voor Elkaar Breda, 076Fietst/Gemeente Breda en Avans Hogeschool, om het aantal riksja’s uit te breiden en deze nog meer verspreid over de stad te stallen. Nu staan ze onder meer bij WIJ aan de Prinsenkade.

Tip de redactie