Het Bredase coöperatieve energiebedrijf BRES start vrijdag de crowdfunding voor het plaatsen van 1100 zonnepanelen op het dak van de Nieuwe Veste. 

Via de crowdfunding hoopt BRES € 308.000 euro op te halen. De crowdfunding sluit op 18 november. De panelen worden kort daarna gelegd. "Als we bijvoorbeeld een december hebben zoals vorig jaar, dan kunnen de zonnepanelen al voor 5 december op het dak van de Nieuwe Veste liggen." 

Dat zegt Anouk van den Berg van BRES. Met het plaatsen van de zonnepanelen kunnen ongeveer 100 woningen van energie worden voorzien. "

Het pand van de Nieuwe Veste beschikt over een plat dak van ongeveer 4000 m2. Installatiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek gaat de 1100 zonnepanelen op het dak leggen. Investeerders krijgen 3,5 procent rendement.

Om de crowdfunding laagdrempelig te houden, kan er al voor vijftig euro worden ingelegd. BRES wordt als de financiering rond is de eigenaar van het systeem en de groene stroom wordt rechtstreeks geleverd aan de Nieuwe Veste. Dat betekent een grote stap in de verduurzaming van het pand. .

In 2015 haalde het project de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie binnen. Hierdoor is de stroom die de zonnepanelen opwekken de eerste 15 jaar gesubsidieerd.