Hardwell, FeestDJRuud en Flinke Namen en Sydney Samson hebben er gedraaid. Na acht jaar Rauw & Lauw vonden bedenkers Jacco Grinwis en Frank Haagen het tijd voor afscheid.

Zaterdag wordt het Bredase feestje voor de allerlaatste keer gevierd en volgens de heren verschijnen er wat pronkstukken van het eerste uur.

"In 2008 begonnen we met Rauw & Lauw omdat we vonden dat er te weinig te beleven was in Breda. Vooral voor studenten. Daarom besloten we zelf een nieuwjaarsborrel te organiseren in café Oranje en de Nachtwacht. Hier kwamen driehonderd mensen op af", vertelt de 29-jarige Jacco Grinwis, ook mede-oprichter van XXL Events.

Ook schakelden Jacco samen met Frank Haagen Bredanaar Ruud Geurts in, nu beter bekend als FeestDJRuud. "Toen draaide hij nog onder de naam NudyRudy", gniffelt Grinwis. "Ook boekten we Addie, een zanger uit Breda, die toen een hitje had. Na die avond begon het avontuur. Toen bleek wat voor behoefte er was aan iets nieuws op evenementengebied in Breda."

Hardwell

De voormalige studenten vrijetijdsmanagement aan de NHTV in Breda, brachten Rauw & Lauw naar Club M aan de Vismarktstraat, waar de daarop volgende feestjes gegeven werden. Tijdens de tweede editie stonden dj Hardwell en Vato Gonzales achter de draaitafels. "Hardwell was toen nog niet wereldberoemd, en daarom konden we hem nog voor een schappelijke prijs boeken."

Daarnaast hosten de heren in 2008 een eigen podium tijdens het HBO Introfestival. "Dit was één groot feest voor vierduizend man. Het ging helemaal los." In café Kerkplein vierden ze het eenjarig bestaan.

Daarna werd de Mezz de vaste locatie voor de Rauw & Lauw feesten. Later werd Rauw & Lauw onderdeel van XXL Events. Zo deden de mannen ook Stage Hostings op Smeerboel, Op Dreef Festival en WiSH Outdoor. Ook het Duikboot Festival behoort tot de Bredase evenementenorganisatie.

Vernieuwing

Nu valt het doek voor Rauw & Lauw. "De laatste jaren hebben we er minder tijd voor gehad. We richten ons nu meer op de house en techno scene. Toch is Rauw & Lauw ons kindje gebleven. Puur uit liefde voor dit feest. We hopen dat al die mensen die acht jaar geleden kwamen, zaterdag mee afscheid komen nemen. Die zijn nu natuurlijk ook allemaal al tegen de dertig", lacht Grinwis.

Dat eerder ook FeestdjRuud aankondigde te stoppen is volgens de Bredanaar puur toeval. "Ik denk dat we allemaal topjaren hebben beleefd en dat het nu tijd is voor vernieuwing."

Op de vraag of Hardwell, oftewel Bredanaar Robbert van de Corput, ook even langs komt zaterdag, kan Jacco niks zeggen. "Als je onze social media in de gaten houdt, lijkt het wel zo he", lacht hij geheimzinnig.  

De laatste keer Rauw & Lauw begint zaterdagavond om 23.00 uur in de Mezz.