Sinds de opening van de taxistandplaats aan de centrumzijde woensdagochtend, is het volgens Bredase taxichauffeurs nog steeds onduidelijk aan welke kant reizigers vanuit het station de taxi moeten nemen. Er ontbreekt volgens hen vooral goede bewegwijzering.

Ali van Bretax is blij met de opening van de taxistandplaats aan de centrumzijde, maar vindt dat de beschikbare taxi’s aan de kant van het centrum nog te onopvallend zijn voor reizigers. "Het is nog even afwachten hoeveel mensen er komen vandaag”, geeft hij aan. Hij is een van de twee taxi’s aan de geopende taxiplaats. Hier is plaats voor twaalf taxi’s. "Mensen weten vaak niet waar ze moeten zoeken", zegt hij. 

Zelfstandig taxichauffeur Mustafa van Taxi Bredanaar staat al sinds 7.15 uur aan de centrumzijde en heeft twee uur later nog geen klant gehad. "Ik denk dat als ik nu bij de Belcrumzijde stond, dat ik zestig procent meer kans had op een klant. Reizigers die niet uit Breda komen weten absoluut niet dat hier taxi’s staan."

Hij hoort vaak van klanten dat het een doolhof is. "Het is zoeken naar taxi’s, maar ook naar bussen. Puur omdat het slecht is aangegeven." Mustafa ziet het Bredase station als een bonus. "Het geeft me bovenop de klanten die bellen een extraatje. Maar door deze omstandigheden zijn de extra verdiensten stukken minder geworden. De gemeente laat taxi-ondernemers in hun hemd staan."

Bewegwijzering

John Klem van het Taxi Gilde is het hier niet mee eens. "De druk vanuit de gemeente op ProRail om de bewegwijzering op het station in orde te maken wordt groter", zegt hij.

Wat betreft de bewegwijzering in het station zelf komt er volgens ProRail geen aparte verwijzing naar de taxi’s aan de centrumzijde. "Dat doen we alleen als er slechts aan een zijde taxi’s staan. In dit geval kunnen reizigers niet misgrijpen", gaf de woordvoerder eerder aan. 

De voorzitter van het Taxi Gilde wijst de volgens hem onduidelijke borden aan in de stationshal. "Het moet voor de reiziger helder worden waar ze naartoe moeten. We willen de beste stad van Nederland zijn. De aankomst in de stad hoort daar ook bij." 

Op het plein aan de centrumzijde wordt Klem twee keer naar de weg gevraagd. Allebei de keren moeten de verdwaalde mensen aan de Belcrumzijde zijn. "Kijk, dat bedoel ik nou", zegt Klem.