Geurpaaltjes gevuld met een goedje dat ruikt naar bosbrand. Deze Bredase vinding zorgt ervoor dat dieren wegblijven van het spoor. "Het werkt in dubbel opzicht", geeft woordvoerder Aldert Baas van ProRail aan.

Op zes trajecten staan de paaltjes sinds zeven maanden. In de statistieken daalde het aantal meldingen van dieren van 800 naar 700 ten opzichte van 2015. "En minder meldingen betekent dat we meer treinen volgens de dienstregeling kunnen laten rijden."

Dan de dubbele werking. "We hadden de geurpalen opgezet om wild te verjagen, zoals herten en reeën, maar ze blijken ook te werken tegen konijnen", aldus Baas. Waar groot wild de rails oversteekt en eventueel voor aanrijdingen of vertraagde treinen zorgt, ondergraven konijnen een spoortalud. "Dat kan daardoor onstabiel worden."

ProRail heeft meerdere manieren om dieren van het spoor te houden. "Zoals een hek, maar dat is niet overal toepasbaar, zoals in een natuurgebied. Daar kun je wel een geurpaal plaatsen. Je behoudt op die manier wel de levensruimte voor de dieren, die daardoor niet bij het spoor blijven hangen."

Leeuwenpoep

Ontwikkelaars Joep Jacobs en Frans van de Put van de Tupoleumshop.nl uit Breda kwamen bij toeval op de vinding van de stof Tupoleum, zoals het goedje is gedoopt. "Tijdens een trip in Afrika. Daar zagen we een gids uit zijn auto op wilde dieren aflopen. Tot een bepaald punt reageerden die beesten niet, pas daarna werden ze waakzaam."

Het bleek dat daar leeuwenpoep lag, dat de beesten op afstand hield. "Dat hebben we eerst geprobeerd na te maken, maar dat was lastig. Toen zijn we gaan bedenken waar dieren nog meer bang voor zijn en kwamen we bij brand."

Natuurlijke basis

Zo gezegd, zo gedaan. Samen met een parfummaker kwam Tupoleum uit de bus. "Geheel gemaakt op natuurlijke basis", aldus Jacobs. "We kunnen het ook leveren in kartonnen houders zodat je het in een molshoop kunt stoppen. Dan verteert het gewoon en vind je er niets meer van terug."

In het geval van ProRail gaat het om paaltjes waarin in Tupoleum gedrenkte kokosblokjes hangen. "Die blijven drie maanden geuren, daarna moet je ze bijvullen", geeft Jacobs aan. "Al is dat in sommige gevallen niet eens nodig. Dan blijken de dieren een andere rustige leefomgeving te hebben gevonden."

En mensen? "Die hebben er geen last van. Dieren reageren echter heel sterk, die ruiken gevaar en rennen weg."