De komende weken worden de laatste paar asielzoekers verhuisd uit asielzoekerscentrum De Boschpoort. Voor 22 oktober moet het azc in de voormalige koepelgevangenis leeg zijn.

"We zijn er al een paar weken mee bezig, maar ik verwacht dat over ongeveer twee weken iedereen is verhuisd", zegt Robert Ploeg van COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers). De Boschpoort moet leeg worden opgeleverd. Dat betekent dat ook alle overgebleven spullen uit het complex worden weggehaald.

Er woonden nog 130 asielzoekers in De Boschpoort. Degenen zonder verblijfsvergunning zijn naar andere azc’s in Nederland overgeplaatst. Daarnaast verbleven er nog circa 80 mensen met verblijfsvergunning.

Aanvankelijk zou het oude belastingkantoor aan de Gasthuisvelden worden omgevormd tot een nieuw azc waar 400 asielzoekers opgevangen konden worden. In juli kwam dit plan op losse schroeven te staan omdat er door het afgenomen aantal asielzoekers minder behoefte is aan nieuwe azc-locaties.

Geen behoefte

Ook het overgebleven aantal opgevangen vluchtelingen in de Koepel kon volgens Ploeg niet terecht in locatie Gasthuisvelden. "Ik kan geen mensen opvangen in een locatie die niet gereed is", zegt hij daarover. "Voorlopig is er nog geen behoefte aan nieuwe opvang."