Koniuszek: de hardloper, zijn blessures en de Singelloop

Politicus, bioloog en oud-Runnersworld ondernemer Jos Koniuszek hoopt bij de halve marathon in Breda aanstaande zondag op een tijd rond de twee uur.

Dat mag een klein wonder worden genoemd, want het is voor het eerste sinds jaren dat Koniuszek weer meedoet aan de Bredase Singelloop. "Ik had niet verwacht dat ik de halve marathon ooit nog zou lopen", vertelt de huidige fractievoorzitter van Groen Links Breda. "Ik heb de laatste jaren zo veel blessures gehad. Ik had de hoop al opgegeven."

Het rijtje blessures is indrukwekkend. Hij kampte met een hernia, een ontstoken achillespees, een hardnekkige blessure aan de bilspier en had last van hielspoor. Begin dit jaar deed hij zichzelf een belofte. "Ik zou gewoon niet meer geblesseerd raken. Ik ben in overleg met mijn fysiotherapeut anders gaan trainen. Meer op kracht. Dat verlies je namelijk het meest naarmate de jaren verstrijken", stelt de inmiddels 64-jarige zoon van één van de Poolse bevrijders.

Vorige week besloot hij te kijken hoe ver hij zou komen met een duurloop. "En ineens liep ik weer twintig kilometer. Ik hou een logboek bij van mijn trainingen, maar zo ver had ik al jaren niet meer gelopen." De keuze was snel gemaakt daarna. "Ik wil de kans niet laten schieten en besloot me in te schrijven voor de halve marathon."

Meedenken

Voor Koniuszek is de Singelloop een bijzonder evenement. "Ik heb ooit mee mogen denken over het eerste parcours ooit. Ik liep destijds op wedstrijdniveau (Koniuszek werd in ‘85 derde op het NK Marathon in 2.19,03 uur, red.) en de organisatie had gevraagd of ik als loper kritisch naar het parcours wilde kijken."

Er kon gelijk een aantal wijzigingen worden doorgevoerd. "Ze hadden bijna de hele route binnen de singels gelegd. Leuk voor het evenement, maar dodelijk voor een wedstrijdloper. Er zaten zo veel bochten in. Er zijn toen wat lange rechte stukken buiten de singels toegevoegd."

Koniuszek zag het evenement gedurende de 31 jaar ontwikkelen. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit de stad. "Wat ik altijd mooi vind om te zien is hardlopers in de maand augustus. Iedereen is dan terug van vakantie en ineens stikt het van de lopers in de stad. Iedereen lijkt ineens te beseffen dat de Singelloop over twee maanden is en gaat trainen."

Cafés

De gezelligheid is onlosmakelijk verbonden aan de Singelloop. "Na de finish met zijn allen een biertje drinken bij de cafés hoort er gewoon bij."

Het doel voor zondag? "Vooral zorgen dat ik de halve marathon gezond voltooi. Het liefst rond de 2:00 uur, maar als ik die finish haal ben ik ontzettend tevreden."

Tip de redactie